Börsens doldiselit: Peter Lindell och Staffan Persson

De har hundratals miljoner kronor investerade på Stockholmsbörsen. De har handlat på börsen i nästan hela livet – men är okända för de flesta. Så investerar några av landets skickligaste placerare i dag. Här är Monterrogänget.

För tillväxtintresserade investerare är Peter Lindell och Staffan Persson ett radarpar värt att hålla ögonen på.

De träffades år 1984 när Staffan Persson, som då var chef för Sundsvallsbankens corporate finance-avdelning, hjälpte Peter Lindell att köpa ut databolaget Turn Key. De började investera tillsammans först i början av 1990-talet.

Peter Lindell hade då hunnit skrapat ihop en mindre förmögenhet genom försäljningen av sitt bolag Nordic Datadistribution medan Staffan Perssons grundplåt lades i samband med att han 1986 sålt sin andel i Nordis Fondkommission. Snabbt därefter köpte Persson loss pc-återförsäljaren Owell, börsnoterade samma bolag, och accepterade ett bud från WM-data.

Tillsammans gjorde Persson och Lindell tidiga investeringar i bolag som Gant, Tradedoubler och Lexington. Duons stora vinnare var Unibet, där de tillhörde de tidiga investerarna, och kunde vid börsnoteringen 2004 inkassera över en halv miljard kronor.

 

LÄS MER:

 

Lindells innehav i Unibet är i skrivande stund nedhyvlat till ett värde kring 20 miljoner kronor medan Staffan Persson sålt hela sin andel.

– Unibet har varit en krävande investering och det är en svår sektor. Jag har haft tio bra år med Unibet, men nu har jag identifierat ett par andra investeringar där jag hellre lägger pengarna, sa Persson till för Dagens Industri 2010.

I dag är Persson och Lindell partners i det svenska läkemedelsföretaget Pled Pharma som utvecklar nya terapier för livshotande sjukdomar relaterade till oxidativ stress. Bolaget är en spin-off från Accelerator, en inkubator inom medicinteknik och hälsovård, noterat på Aktietorget.

Pled Pharma bygger egentligen på ett redan godkänt läkemedel som används i ett nytt område för att lindra och förbättra behandling av tjocktarmscancer.

– Generellt har life science lyckats dåligt i Sverige. Men nu har vi hållit på med detta i flera år och tror att det här kan bli ett läkemedel som kommer till marknaden. Men det är långa processer, säger Lindell.

Förutom Pled Pharma har Staffan Persson större positioner i medicinteknikbolaget Synthetic MR och fastighetsutvecklaren Oscar Properties.

Peter Lindells plattform för investeringar är riskkapitalbolaget Rite Ventures.

– Inom Rite Ventures har vi fokuserat på onoterade bolag inom internetindustrin, säger Peter Lindell.

Bland Rite Ventures få noterade innehav hör e-handelskoncernen Qliro, auktions­sajten Lauritz.com och spelutvecklaren G5 Entertainment.

På kort sikt vågar Peter Lindell inte uttala sig om aktiemarknaden. Men han är försiktig.

– Jag tycker generellt att börsen är ganska högt värderad och ganska likviditetsstyrd. Det finns otroligt mycket pengar där ute. Det gör att priserna kan hållas högt, men det kommer att vara volatilt. Förr eller senare måste räntorna börja stiga. Då är stockpicking och bolag med starka kassaflöden bästa sättet att skydda sig.

 

Det här är en del av artikeln . Du som är prenumerant kan läsa hela artiken genom att klicka på blålänken.

Peter Lindells fem största innehav        
BOLAG ANTAL AKTIER KAPITAL RÖSTER VÄRDE (mkr)
PledPharma 4 565 792  16,08% 16,08% 224,2
Evolution Gaming Group 155 000  0,43% 0,43% 43,2
DGC One 204 311  2,31% 2,31% 28,6
Spago Nanomedical 1 344 719  15,63% 15,63% 20,7
Sandvik 200 000  0,02% 0,02% 18,8

 

Källa: Holdings

Staffan Perssons fem största innehav        
BOLAG ANTAL AKTIER KAPITAL RÖSTER VÄRDE (mkr)
PledPharma 7 305 256  25,73% 25,73% 358,7
SyntheticMR 1 593 531  39,44% 39,44% 184,5
Oscar Properties  2 594 192  8,69% 9,18% 143,3
Cinnober  475 698  7,26% 7,26% 76,1
Boule Diagnostics 478 703  10,17% 10,17% 61,0

 

Källa: Holdings

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.