Börsens nya balans
Aktiemarknadens reaktioner på börsbolagens vinstrapporter visar att det inte i första hand är resultatet ett enskilt år eller kvartal som styr kursutvecklingen. Även om man ska akta sig för att dra alltför långtgående slutsatser, tycks marknaden i högre grad än tidigare titta framåt. Det är nämligen tydligt att de bolag vars resultat faller går bra på börsen just nu. Det tydligaste exemplet på den här trenden är de tre programvaruföretagen IBS, IFS och Intentia, som trots storförluster tillhör de större bolag som har gått bäst på börsen under år 2001. Intentia redovisade en förlust på närmare en kvarts miljard kronor för fjolåret samtidigt som kursen har gått upp med 52 procent sedan årsskiftet. Branschkollegan IBS vinst utraderades under år 2000, men börsvärdet har i år ökat med en tredjedel.
Framgångsrik verkstad
På samma sätt har Electroluxaktien utvecklats. Bolaget tillhör årets mest framgångsrika verkstadsbolag på börsen med en uppgång på 22 procent trots att fjolårets sista kvartal visade en vinstnedgång på 11 procent. Hennes & Mauritz är det storbolag som har gått bäst på börsen, upp 37 procent. Uppgången har kommit samtidigt som H&M redovisade en vinstnedgång på 10 procent för fjolårets sista kvartal. Under hela fjolåret föll vinsten med 16 procent. Även Volvos vinster faller. Under fjolåret var nedgången 21 procent. Vinstfallet tilltog under fjolårets sista kvartal då Volvo redovisade en vinstras på 43 procent jämfört med motsvarande kvartal 1999. Det bekymrar dock inte aktiemarknaden som i stället har handlat upp Volvokursen med 23 procent sedan nyår.
Näst störst i Göteborg
Utvecklingen kan jämföras med hur det går för Göteborgs näst största börsbolag, SKF, som under fjolåret ökade vinsten med 110 procent. Även om vinstökningstakten avtog i slutet av året var SKF:s vinstökning på 47 procent betydligt bättre än Volvos resultatutveckling under samma period. Trots det har SKF inte hängt med Volvo på börsen. SKF har stigit med 15 procent, vilket inte alls är någon dålig utveckling när börsen i sin helhet har fallit med två procent.Assa Abloy är det verkstadsbolag bland de stora som ökade vinsten mest under fjolåret. Vinsten före skatt steg med 43 procent till 1,4 miljarder kronor.
Trots detta är Assa Abloy en av Stockholmsbörsens stora förlorare hittills i år med en nedgång på 19 procent. Till samma kategori hör skogsbolagen Stora Enso och SCA som gör rekordvinster samtidigt som aktiekurserna faller.
Uttalanden viktigare
Att kursutvecklingen inte följer bolagens resultatutveckling ska nu inte tas som en kritik mot aktiemarknaden. I takt med att kurspåverkande information kommer allt snabbare och analytikerna blir bättre på att förutse börsbolagens vinster har placerarnas intresse gått från siffror till att granska uttalanden som företagsledningen gör i samband med resultatrapporterna. Michael Treschows optimism och bedömning om att Electrolux vinst kommer att stiga i år gjorde att aktiekursen steg trots att vinsten föll. I Volvorapporten var det minskade förluster på den amerikanska lastbilsmarknaden som satte fart på kursen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.