Börsens största 1995–2015

Rankingen över Sveriges största bolag speglar hur Stockholmsbörsen förändrats under de senaste 20 åren.

Denna vecka rankar vi de 25 största svenska börsbolagen i femårsintervall sedan 1995 för att spegla hur bolags- och branschsammansättningen på Stockholmsbörsen förändrats över tid.

Slående är inte minst hur Ericsson gått från överlägset störst 2000 till att nu ”bara” vara en vinstvarning ifrån att bli en börsjätte i mängden. På väg i motsatt riktning är H&M som med imponerande hastighet tagit sig till toppen.

Branschviktningen längst ner kan ge en indikation om var man bör se upp respektive var det finns möjligheter. Det bästa exemplet är från 2000 då it- och telekomsektorerna vägde hela 53 procent, jämfört med bara 10 procent för verkstadsbolagen.

Det leder oss till varningsklockan: bankernas allt större vikt, upp från 9 procent 1995 till hela 27 procent i dag, räknat på börsens 25 största bolag.

Sett till hela Stockholmsbörsen står bank, finans och fastigheter för cirka 23 procent av börsvärdet. Som en jämförelse stod motsvarande sektorer i USA (S&P 500 Financials) för knappt 23 procent som högst innan finanskrisen slog till 2008 och tog branschvikten under 10 procent.

Se där, ännu ett tecken på att kreditfesten kanske gått överstyr på hemmaplan, och något att tänka på för den som lockas av de svenska storbankernas låga p/e-tal och goda direktavkastning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.