Börserna i USA sjunker svagt

New York-börserna inledde veckan med vikande kurser. Fallande oljepriser tyngde energisektorn som var dagens klart sämsta. Bäst gick defensiva dagligvaror och telekom.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.12 ned 0,6 procent till 17.744. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,6 procent till 2.079 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,6 procent till 5.111.

Tioårsräntan var 2 punkter lägre vid 2,25 procent medan trettioårsräntan var 3 punkter lägre vid 2,98 procent.

Börserna i Asien var nästan oförändrade på måndagen meden Europa, stärkta av en svagare euro och av den starka amerikanska avslutningen i fredags, handlades högre.

Efter fredagens starka sysselsättningsrapport är många på marknaden nu säkra på att Fed kommer att höja räntan nästa vecka. Fed-ledamoten Dennis Lockhart, som har rösträtt vid mötet, konstaterade i en intervju med CNBC att marknaderna är väl förberedda för en höjning.

Bland bolagsnyheterna var bud och budstrider ett tema för dagen. ”Aktivist”-investeraren Carl Icahn flaggade för drygt 12 procent av aktierna i bildelsbolaget Pep Boys, vilket ställer till för Bridgestone som lagt ett rekommenderat bud på bolaget.

Pep Boys vore ett utmärkt förvärv för Auto Plus, ett bolag som Icahn äger, argumenterade Icahn. Pep Boys steg 3,6 procent till 16,26 dollar, en bra bit över Bridgestones bud på 15 dollar.

Keurig Green Mountain, som gör kaffemaskiner med tillhörande enportionsförpackningar, steg 73 procent sedan en investerargrupp ledd av JAB lagt ett bud med en kraftig premie på bolaget. Aktien har varit under kraftig press det senaste året då lanseringen av nästa generations kaffemaskin inte gått lika smidigt som bolaget tänkt sig.

Coca-Cola, som äger cirka 17 procent av Keurig och som väntas få 2,4 miljarder för sina aktier, var upp 0,1 procent.

General Electric sade som bekant upp avtalet där bolaget säljer sina vitvaror till Electrolux i en affär värd cirka 3,3 miljarder dollar. Aktien var ned 0,7 procent.

Snabbmatskedjan Chipotle uppdaterade sent i fredags om effekterna som det E. coli-utbrott haft på affärerna i det fjärde kvartalet. Den jämförbara försäljningen väntas falla med 8-11 procent och vinsten per aktie bli drygt hälften konsensusprognosen. Aktien tappade 4,7 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets