Börsfrossan är tillbaka
New York
När det är dags att summera april här på Wall Street är det ingen rolig läsning. Dow Jones index föll 2,96 procent vilket är den sämsta månaden sedan januari 2003 och Nasdaq noterade den lägsta nivån på sex månader i veckan och har fallit nästan 12 procent i år.
Förutom de vanliga faktorerna, som oljepriset, räntan och blandad rapportskörd, pekar en del investerare på två andra indikatorer på hur det står till med köphumöret.
Den ena är börsintroduktioner. Och där har facit på sistone varit ganska svagt. När bildelstillverkaren Accuride debuterade förra veckan tvingades bolaget sänka priset från planerade 17 till 19 dollar per aktie, till ynka 9 dollar. Kemibolaget Celanese gick också under klubban for ett lägre pris än tänkt.
Båda bolagen såldes ut av riskkapitalbolag: Blackstone och KKR. De har dragit nytta av börsuppgången de senaste två åren och plockat hem en lång rad investeringar via introduktioner i New York. Men de senaste motgångarna tyder på att placerarna är lite mer skeptiskt inställda till vad de kommer släpande med och vill ha mer betalt för att ta risk.
Den kommande veckan blir därför högintressant, med ett tiotal börsintroduktioner planerade. Hur de tas emot kommer att bli en viktig signal på riskaptiten på marknaden.
Den största är investmentbanken Lazard, den första introduktionen av en mäklarfirma sedan Goldman Sachs 1999. Banken, som säljer aktier för cirka 6,5 miljarder kronor, vill passa på att plocka hem vinsten efter ett par bra år på aktiemarknaden.
Andra bolag som gör debut i veckan är fondmätarföretaget Morningstar och det kinesiska mobiltelefonföretaget Faithtech Wireless.
Och för dem som tror på en bubbla inom riskkapitalbranschen kan noteras att det nu pratas om att börsnotera riskkapitalbolagen själva. Goldman Sachs och Morgan Stanley lär ha uppvaktat firmor som KKR och Carlyle Group.
Riskkapitalisterna ser det som ett sätt att utnyttja ett bra marknadsläge for att dra in mer pengar.
En annan indikator på en ökande rädsla för risk är nämligen att det blir dyrare för riskkapitalbolag och andra att låna pengar. I förra veckan skulle Carlyle ge ut obligationer för att finansiera ett utköp från teleoperatören Verizon. Räntan stannade 2.5 procentenheter högre än vad riskkapitalisen först tänkt sig.
En orsak är att de skuldtyngda biljättarna General Motors och Fords problem har ökat nervositeten. GM är med sina 300 miljarder dollar i skulder, det mesta kopplat till billån för konsumenter, den största låntagaren på marknaden. Om bolaget skulle få skräpstatus av kreditinstituten skulle det utlösa massiva forsäljningar.
Även guldhandlarna är alltmer nervösa, vilket är lite märkligt eftersom guld oftast är en tillflyktsort när det är skakigt för andra tillgångsslag som aktier.
Faktum är att pessimismen är starkare än på länge på Wall Street. Finansanalytikern Mark Hulbert har ett eget index som bygger på exponeringen mot aktier hos ett antal kortfristiga placerare. Indexet, minus 24,4 procent, visar att pessimisterna just nu har överhanden. Det är den lägsta noteringen i indexet sedan mars 2003. När börsen bottnade 2002 var siffran minus 15 procent.
Pessimismen bekräftas av enkäter hos den amerikanska motsvarigheten till Aktiespararna, AAII (American Association for Individual Investors). I slutet av mars svarade 51 procent att de trodde på en fallande börs medan bara 28,4 procent angav att de räknade med stigande kurser. Det är bland de mest pessimistiska resultat som organisationen uppmätt.
Och för en motvallsinvesterare är det bra nyheter. Det visar sig nämligen att extrem pessimism ofta följs av kraftiga börsuppgångar. Av de 20 mest pessimistiska veckorna de senaste 20 åren inträffade 15 under det första Gulfkriget 1990 och 1991, en i mars 2003, strax innan börsen vände upp och två sommaren 2002 när aktiemarknaden var i fritt fall. I samtliga fall utom ett följdes bottennoteringarna av långa börsuppgångar.
Och antalet pessimister har ökat kraftigt de senaste månaderna. När 2004 inleddes svarade 62,9 procent av AAII:s medlemmar att det trodde på börsuppgång.
Betyder det att det är köpläge? Tja, Mark Hulberts sammanställning visar att bland de investerare som lyckats bäst historiskt, där överväger optimismen. Motvallsinvesterarna har alltså redan börjat köpa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.