Börsgolvet: Svensk maffia, Selins Svarte Petter och skygga science-VD:ar

Mathiessens multiplar kan smälta ihop som första adventsljuset, Charge Amps tar till börsen som sista utväg och life science-VD:ar planerar jul på hemlig ort. Alltmedan Selin sitter med Svarte Petter på hand i Norion.
Börsgolvet: Svensk maffia, Selins Svarte Petter och skygga science-VD:ar - Börsgolvet
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Arlanda Terminal 5 i snörök. Hett och svett i SAS-loungen. “Nordic Capital försökte gå ut och sälja Greenfood men tvingades dra tillbaka erbjudandet. Mycket schmoozande men få konkreta diskussioner. Tror det är klokt att de pausar lite, när Consilium tog bort pressen på dem att sälja”, säger en Jil Sander-ryggsäck som hittat sittplats.

Ryggsäcken får medhåll från ett hungrigt snackpaket innehållande åtta jordnötter.

“Dom vill sälja Max Mathiessen också. Folk förväntar sig höga multiplar, men det är inte så uppenbart med alla…hm….justeringar de gjort”, säger jordnöten som ser ut att vilja äta upp själva förpackningen.

En europeisk Nordic-man på väg till moderskeppet på Mäster Samuelsgatan lutar sig fram:

“Svenskmaffian styr oss. Ingen chans för andra än svennar på nå de höga positionerna. Det enda partnersarna bryr sig om är att vara stora fiskar i lilla Stockholms-dammen. Internationella? Ha!” surar utomnordingen.

En spelaktivist som fastnat i Royal Vikings bar efter Arlanda Express, textar om Starbreeze med en virtuell kompis.

“Payday 3 betalar inte ut (skratt-emoji). Dom borde satsa på att maximera lönsamheten där och lägga ned alla andra grejer. Vilken kassaflödesmaskin det hade kunnat bli! Men bäst hade ‘breeze varit i onoterad miljö ändå.”

Två Bill-och-Bull-konsulter som tar taxi från flyget fastnar redan i höjd med Kista. Den snöiga skylten ser ut att säga Kina.

“Gick ju helt åt h-vete när kinesiska NaaS skulle köpa laddboxbolaget Charge Amps. Vad tusan hände? Båda bolagen lägger ju locket på totalt”, säger Bull.

OKQ8 och Skellefteå Kraft är torskarna, med 30% var i Charge Amps. Att CA kollat möjligheter till finansiering tidigare i år är ju ingen hemlighet heller. Förlusterna bara rinner på och här kan det bli rejäl utspädning för huvudägarna. Kanske en notering av CA till slut ändå? Det är väl det börsen är till för”, säger Bill.

”Ja, det är börsen till för”, säger Bull.

På Grodan har en snöflinga och ett ljushuvud fått fönsterbord. “Rätt bisarrt att Sverige har sin egen Silicon Valley Bank i Collector-Norion-whatevs, som finansierar sig till 80% otroligt kort medan de lånar ut långt i juniora krediter till fastighetsutvecklare. När Erik Selin råkar äga 60% genom Balder!” säger snöflingan och petar misstänksamt på sin sotade piggvar.

“Det kan få FI att se ut som jubelåsnor en vacker dag, att låta en fastighetsgubbe driva bank så där. Marginalerna går mot noll och deras deposit-marginaler är sjukt mycket sämre än storbankernas. Man har ju knappast sitt transaktionskonto hos Norion”, säger ljushuvudet.

“Ja, och en Svarte Petter har Norion ju redan på hand i Oscar Properties…”

Snöflingan avbryts av en äldre Bordeaux vid bordet bredvid som hör att Harald Mix über-lyxhotell Ett Hem i Lärkstan är fullbokat över jul.

“Nämen, det GÅR ju inte!” Han sänker till teaterviskning. “Det är ju för folk som vill hålla, ja du vet, låg profil. Som jag.”

“Eller gömma sig helt och hållet? Kanske har life science-VD:arna gruppbokat. Där finns ju få ljuspunkter – lika många nyemissioner som kulor i granen, säkert ett tjugotal bara i december”, säger Bordeaux’ns sällskap.

“Jaaa, så ÄR det nog! Bara Fredrik TibergCamurus och Gunilla OswaldBioArctic som inte behöver smyga in i vrårna, i det gänget. Och efter Bonesupports kapitalmarknadsdag som det kom 300 pers till, så kan nog Emil Billbäck köra vidare i USA också”, säger Bordeaux’n.

Det är då som det stora groggbordet rullas in.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från European Maritime Finance
Annons från More Sailing