Börskändisarna flockas på knattelistan

2003 lär bli ett fortsatt tufft börsår men riktiga klippare låter sig inte avskräckas, inte ens av bolagen på NGM-listan. Affärsvärlden har gått till botten med vilka som egentligen tror på landets knattebolag och hittat en finanskändisarnas egen "lekstuga" där shejken Al-Amoudi satsat på Glycorex, Adolf Lundin på Inwarehouse och där en IT-kung tagit rygg på minröjningsföretaget Countermine.

HEJ HEJ: Shejken dyker upp i allt fler bolag.

Marknadsplatsen NGM, vanligtvis kallad “knattebörsen”, är inte direkt någon kvalitetsstämpel för investerarna och facit efter börshärjningarnas år 2002 visar att endast 7 av 45 bolag står på plus. Men trots att det nu varnas för ett fortsatt tufft 2003 är hoppet det sista som överger människan, åtminstone att döma av att en rad av landets mesta finansmän och näringslivskändisar valt att chansa på flera av dess bolag.

NGM är att betrakta som något av en lekstuga för näringslivets mesta profiler. Inte nödvändigtvis i bemärkelsen att dess bolag ser sin verksamhet som lek, utan mer sett utifrån storleken på bolag och investeringar. Investeringarna handlar i de flesta fall om, frimärksinvesteringar som knappt märks i finanskändisarnas plånböcker.

I några fall är ägarandelarna på gränsen till för små för att de ens ska kunna kallas kryddor i portföljen, och en eventuell konkurs skulle knappt vara märkbar för flera av investerarna. Väljer man dock att se deras ägarpositioner som “förhoppningsinvesteringar” är det dock tydligt vilka bolag som attraherar de namnkunniga affärsmännen.

Ett bolag som fått namnkunniga profiler att flockas är NGM Holding, ägare till själva marknadsplatsen NGM Equity-listan.

BJÖRNLIGAN: I NGM trängs Wolrath och Nordstrand med Rausing och Salén.

Här återfinns Björn Wolrath, även styrelseordförande i bolaget, affärsmannen Björn Nordstrand, redaren Christer Salén samt Tetra Pak-miljardärskan Birgit Rausing, änka efter Gad Rausing och en av Europas rikaste kvinnor, enligt SIS Ägarservice.

Ytterligare en förhoppning här och var i näringslivet torde vara att e-handelsbolaget Inwarehouse, f d B2Xpress, vars aktie rasade nästan 70 procent under förra året, ska komma på rätt köl. Bolaget omstrukturerades under förra året med finansmannen Anders Lönnqvist och Servisen Private Equity Fond bland de största ägarna.

E-BARON: Sveriges oljeshejk Adolf Lundin tankar Inwarehouse.

I ägarlistan märks Göteborgskändisar i form av riskkapitalfamiljen Wingstrand och Stena-sfären via Concordia Investors, men även oljemagnaten Adolf Lundin, vars investering är värd drygt 110 000 kronor, samt Dan Walker, en av grundarna till riskkapitalbolaget Ledstiernan och numera knuten till Servisen Investment Management. Här finns också Jonas Wahlström, en av HQ-sfärens starke män och ordförande i Johnson Pump.

H&Q:s STARKE MAN: Närå, det är ju en annan Jonas.

Bland de flitigare på NGM-listan totalt sett finns Caroline och Archibald Hamilton, den senare i affärspressen kallad “Ericsson-greven” efter att ha förlorat stora pengar på sin investering i telekomjätten. Ibland via direkt ägande, ibland via bolaget Hedensbergs Godsförvaltning finns de bland de större ägarna i såväl Arcam, Konftel, Parisab, Glycorex och Megacon. Den största posten återfinns i Obducat, som tillhörde förra årets kurskometer på Stockholmsbörsen med en uppgång på 60 procent. Deras sammantagna post är värd runt 3,6 Mkr, det totala värdet på deras investeringar i nämnda bolag är uppskattningsvis 5 Mkr.

En stor del av bolagen på NGM-listan är minst sagt beroende av ägarnas tålamod, däribland minröjningsföretaget Countermine och Araccel, tidigare Minidoc, för vilka Affärsvärlden utfärdat varning om förestående kapitalbrist. Bland dem som kan tänkas få fylla på med pengar i det förra finns förutom störste ägaren Sven “Ratos” Söderberg, Cell Network-grundaren Lars O Pettersson som var en av dem som lyckades tjäna rejält med pengar under IT-eran.

LOPPCIRKUS: Några av Lars O Petterssons miljoner har gått till Minidoc.

I Araccel kan både Peder Sager-Wallenberg, f d Pricer-mannen Erik Danielsson och finansmannen Sten K Johnson tänkas få skjuta till pengar framöver.

En handfull näringslivsprofiler har även lyckats pricka in någon av NGM-listans få vinnare under det gångna året. Industrimannen Carl Bennet kontrollerar den näst största ägarposten, 7,3 procent av kapitalet, i Parisab som tillverkar maskiner till sågverk och som klättrat 7 procent. Även Johan Rapp, storägare i Megacon, har fått se sin investering växa när kursen stigit 18 procent.

Listans mesta kursraket, Zip Structure, f d Magic House, med en uppgång på över 90 procent under 2002, är det dock få kändisar som haft i portföljen. Mest namnkunnig är f d Atlas Copco-mannen Tom Wachtmeister som är ägare till 200 000 aktier. En ljusglimt i det lilla, även om börsvärdet på hela bolaget fortfarande inte ligger på mer än 20 Mkr totalt.

TOM TILLBAKA: Han i mitten alltså.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight