Börskommentar: Vinstförbättrarna
De amerikanska bolagen fortsätter att redovisa stabila vinstlyft. När Stockholmsbörsen står i början av rapportfloden har redan ett 70-tal av de största amerikanska bolagen lämnat sina kvartalsresultat för perioden oktober-december. Av rapporterna framkommer att drygt 70 procent av bolagen har höjt sin vinst jämfört med samma period föregående år. Bolagen har dessutom överlag lyckats överträffa aktiemarknadens vinstförväntningar. Att bolagen överträffar aktiemarknadens förväntningar ska man inte dra alltför stora växlar på. Orsaken är att aktieanalytikerna vanligtvis i förväg får indikationer om vinstnivåerna från företagen. Vid dessa kontakter försöker företagen medvetet styra in förväntningarna en aning för lågt.
Stabil tillväxt
Den amerikanska detaljhandeln och läkemedelsbolagen visar en stabil vinsttillväxt. Läkemedelsbolagen höjde vinsterna med mellan 10-15 procent. Undantagen från de övriga läkemedelsbolagen var stjärnan i läkemedelsbranschen, Pfizer, som visade upp en vinstökning på hela 39 procent. Även American Home Products redovisade en spektakulär resultatuppgång. För American Home var dock inte vinstlyftet ett tecken på ett starkt resultat, utan snarare en effekt av att bolaget hade stora problem under 1998.
För telekombolagen har utvecklingen hittills varit blandad. Sju av nio bolag redovisar vinstökningar, medan AT&T och Lucents vinster föll med över 10 procent. Störst vinstlyft av de amerikanska telekombolagen rapporterade Ericsson och Nokias konkurrent Motorola som ökade vinsten med 215 procent. Aktiemarknaden var dock med på noterna och Motorolas vinst var enbart några procent bättre än vad prognosmakarna spådde.
Skog växer snabbast
Skogsindustrin är den bransch på den amerikanska aktiemarknaden som just nu redovisar störst vinsttillväxt. Resultatlyften är främst en följd av att de höjda massapriserna nu slår igenom i resultaträkningarna. Massatillverkarna International Paper och Georgia-Pacific levererade flerfaldigad vinst. Inte fullt så dramatiskt var vinstlyftet för Kimberly-Clark som visade ett vinststegring på 16 procent jämfört med motsvarande kvartal 1998. Kimberly-Clark har effektivt förändrat bolaget från att vara ett traditionellt massaföretag till att bli ett världsledande konsumentföretag med mjukpapper som specialitet. Omstöpningen av Kimberly-Clark har medfört en betydligt mer stabil resultatutveckling. Kimberly-Clark står för övrigt som modell för svenska SCA som också går mot att bli ett konsumentföretag.
Svaga fordon
Fordonsbranschen är den sektor som tycks ha störst problem. GM visade ett vinsttapp på 22 procent. Nästan lika mycket föll vinsten för Caterpiller som är världens i särklass största tillverkare av entreprenadmaskiner. Ford gick emot trenden och lyckades visa upp ett vinstlyft på 9 procent, vilket också var något bättre än de amerikanska aktieanalytikernas genomsnittsprognos.
De stigande vinsterna har inte fått genomslag på kursutvecklingen på New Yorkbörsen. Det breda aktieindexet S&P 500 har hittills i år backat med ett par procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.