Börskraschen

Det verkar inte finnas någon botten på dagens Stockholmsbörs.

Stockholmsbörsen föll tungt under fredagseftermiddagen i likhet med omvärlden på fortsatt oro kring den globala ekonomin och hur avmattningen kommer att slå mot bolagsresultaten. Rapporterande Volvo, Scania och Carnegie tillhörde de aktier som gick spetsen för nedgången.

– Riskaptiten har fallit tillbaka totalt och man tar hem pengar från riskfyllda tillgångar som aktier. I botten ligger att man är orolig för ekonomin generellt. Huspriserna faller, bankerna får nya problem och behöver ta hem än mer pengar vilket gör att de måste dra ned exponeringen och börsen faller. Men att börsen tappar runt 8 procent i dag beror inte på att ekonomin saktar in, världen ser inte 8 procent sämre ut i dag än vad den gjorde igår utan väldigt mycket är psykologi just nu, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.00 var OMXS30 7,9 procent lägre till noteringen 581,5. Det var ändå en viss återhämtning mot förmiddagens bottennotering för indexet på -9,5 procent. Omsättningen uppgick till 10,5 miljarder kronor. OMXS30 har nu fallit med 55 procent sedan toppen förra sommaren och handlas på samma nivåer som i oktober 2003.

I övriga Europa var det också stora nedgångar, vid samma tidpunkt var FTSE 100 7,3 procent ned och DAX föll med 8,6 procent. På de asiatiska marknaderna stängde bland annat Nikkei 225 9,6 procent lägre. Handeln i de amerikanska indexterminerna för såväl S&P 500 som Dow Jones har blivit begränsade efter att kontrakten fallit med över 6 procent vilket utlöste en så kallad “limit down” restriktion.

De svenska bolagsrapporterna har fortsatt att trilla in och satte tydliga spår i aktiekurserna. Volvo B föll med 18,9 procent till 35:30 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt som justerat för engångsposter var 35 procent sämre än SME:s prognossammanställning. Nettoomsättningen var marginellt lägre än konsensus. Volvo sänkte samtidigt sina prognoser för efterfrågan på lastbilar.

Framför allt är det Europa som är ett problem för Volvo där Volvo Lastvagnars nettoorderingång blev blott 115 lastbilar under det tredje kvartalet, ned från 41.970 under motsvarande period i fjol. Volvo sänker även prognoserna för den europeiska marknaden för anläggningsmaskiner under 2008.

Michael Andersson, analytiker på Evli Bank, lyfter fram flera svagheter i rapporten:

– Det svaga orderintaget gör att 2009 kommer att bli jättebökigt i både USA och Europa. Men det som också är häpnadsväckande är att marginalerna för både lastbilar och anläggningsmaskiner faller så snabbt redan nu i det tredje kvartalet trots att volymerna fortfarande var höga. Fortsätter det så här så kommer marginalerna att vara noll nästa år, säger Michael Andersson.

Scania har också rapporterat och B-aktien backade 9,7 procent till 53:50 kronor. Resultatet före skatt var 9 procent sämre än SME-konsensus och även intäkterna var något under förväntat. Scanias orderingång minskade med 38 procent under kvartalet, varav orderingången för lastbilar i västra Europa var minus 69 procent.

Utsikterna på lång sikt är fortsatt goda med ett ökande behov av transporter, skriver Scanias vd Leif Östling i en kommentar. Prognosen kvarstår om ett högre resultat 2008 än 2007. Mot bakgrund av det för närvarande oklara läget om framtida marknadsförhållanden lämnar Scania ingen prognos för 2009.

Den stora rapportförloraren var Carnegie som föll med 39,5 procent till 26:20 kronor efter att bolaget redovisat en förlust på 517 miljoner kronor för det tredje kvartalet mot en väntad vinst på 99 miljoner kronor. Resultatet belastades av en kreditreservering för befarade kreditförluster om lite över 1 miljard kronor inom affärsområdet Securities.

– De två kreditförlusterna, både den stora och den mindre delen, var en stor besvikelse vilket urholkar kapitalet och skapar oro för utdelningen, säger en analytiker.

JM handlades ned 9,9 procent till 34:50 kronor. Bolaget har redovisat ett resultat före skatt som blev 28 procent sämre än väntat medan nettoomsättningen endast var marginellt under förväntan. JM:s vd Johan Skoglund uppger i rapporten att efterfrågan på bolagets bostäder har försvagats på samtliga huvudmarknader. Bolagets finanschef Claes Magnus Åkesson säger till Nyhetsbyrån Direkt att JM har sett en avvaktan från sina kunder, som anses vara förståelig under rådande kreditkris.

Ett av få positiva inslag på fredagens Stockholmsbörs var Q-Med, som överträffade förväntningarna med sitt resultat och aktien klättrade 0,7 procent till 27:20 kronor. Bolaget håller fast vid målet om att visa en hög tillväxt med god lönsamhet men slår fast att det inte kommer att nå historiska marginaler under 2008. Tidigare har Q-med sagt att det eventuellt inte skulle uppnå historiska marginaler i år.

– Q-Med har varit bättre på att hålla i kostnaderna än vad marknaden trott, därav kom rörelseresultatet in en bra bit över konsensus. Men det finns ingen tillväxt och Q-Med ska vara ett tillväxtbolag. Man undrar när det vänder, säger en analytiker i en kommentar.

I banksektorn fortsatte nedgångarna. Swedbank A föll med 14,0 procent till 57 kronor. Därmed utökades torsdagens nedgång på 11 procent som kom efter vd Jan Lidéns bekräftelse på rapportpresentationen om att diskussioner förs med ägare om kapitaltillskott. SEB A som också rapporterade på torsdagen var 10,1 procent lägre till 66:75 kronor.

Lundin Petroleum tappade 19,8 procent till 30:30 kronor och PA Resources var 15 procent lägre till 16:40 kronor. Råoljepriset har handlats ned mot 63 dollar per fat under fredagen i den allmänna konjunkturoron och har därmed fallit med 57 procent på mindre än fyra månader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.