Börslugnet före stormen?

Stockholmsbörsen stiger något inledningvis. Men det verkar inte bli några större rörelser.

Från USA kommer ingen direkt vägledning, men i Asien har det mestadels varit stigande aktiemarknader.

Börserna i New York pendlade upp och ned under måndagens handelssession och de tre ledande indexen slutade mixat. Ett ISM-index som var det svagaste på 26 år och stora fall i biltillverkarnas försäljningssiffror dämpade samtidigt som investerarna avvaktade tisdagens presidentval.

Dow Jones tappade 0,1 procent och indexet handlades i ett intervall om 155,07 punkter vilket var de lägsta svängningarna på två månader. S&P 500 sjönk 0,3 procent och tyngdes av en 3,1 procentig nedgång för energisektorn efter ett sjunkande oljepris. Tekniktunga Nasdaq Composite gick bättre med en uppgång på 0,3 procent.

I Asien har det överlag varit positiv utveckling under natten. Tokyo hade en större uppgång när handeln återupptogs efter helgfirandet av Culture Day och Nikkei 225 steg med 6,3 procent. Hong Kongs Hang Seng Index var vid 8-tiden 0,8 procent upp och Sydkoreas Kospi Index avancerade 2,2 procent.

För svensk del har bolagsrapporterna för det tredje kvartalet fortsatt att trilla in under morgonen. Skanska har redovisat ett resultat efter finansnetto som justerat för reavinster och reserveringar var 7 procent bättre än SME:s konsensusprognos. Nettoomsättningen var något lägre än väntat medan orderingången överträffad konsensus.

Skanskas vd Johan Karlström säger i en kommentar i rapporten att det är för tidigt att säga hur den finansiella oron och effekterna på den reala ekonomin kommer att påverka bolaget. Men han konstaterar att flera bygg- och bostadsutvecklingsmarknader försvagas nu och bolaget går in i 2009 med antaganden om lägre och i vissa fall negativ tillväxt.

Niscayah har rapporterat ett resultat före skatt på -418 miljoner kronor men resultatet belastades av en nedskrivning av goodwill i Storbritannien om 490 miljoner kronor. Omsättningen var något högre än väntat och tidigare prognoser upprepades.

Morgan Stanley har tittat närmare på de svenska verkstadsbolagen och gjort några förändringar. ABB har sänkts till undervikt från tidigare jämvikt medan SKF höjts till jämvikt från undervikt. Atlas Copco har fått en sänkt riktkurs till 70 kronor från tidigare 90 kronor.

Swedbank har fattat beslut om att ansöka om att delta i garantiprogrammet inom regeringens stabilitetsplan för det finansiella systemet. Svenska Dagbladet skriver i tisdagens upplaga att Swedbank är den stora vinnaren i regeringens garantiprogram för bankerna. Swedbank, som har en stor exponering mot de baltiska länderna, behöver bara betala ett riskpåslag som är 8 räntepunkter högre än vad som gäller för den försiktigare Handelsbanken.

Vidare skriver Dagens Nyheter att Swedbank bekräftar att banken letar efter en ny vd och att processen med att hitta en efterträdare till Jan Lidén är igång. Samtidigt finns det en oenighet bland Sparbanksstiftelserna om vem som bär ansvaret för att banken tvingas ta in nya pengar och för exponeringen mot tillväxtländerna i öst.

Dagens Industri skriver på tisdagen att Joakim Westh, Ericsson strategichef och en av vd Carl-Henric Svanbergs närmaste män, lämnar sin post.

Tisdagens stora händelse är det amerikanska presidentvalet. I den lilla byn Dixville Notch är rösträkningen redan klar och Barack Obama fick 15 av de 21 rösterna och för första gången på 40 år vann därmed demokraterna i byn.

Mer tillförlitliga vallokalsundersökningar och preliminära resultat väntas någon gång under natten mot onsdag. Enligt en sammanställning av opinionsundersökningar från nättidningen Real Clear Politics har Barack Obama ett övertag på 7 procentenheter och på vadslagningsmarknaderna är sannolikheten för en seger för Barack Obama runt 90 procent.

I övrigt på agendan står producentpriser under september från EMU-området klockan 11.00. På eftermiddagen, klockan 16.00, kommer från USA industriorder i september. Här väntas en nedgång med 0,8 procent jämfört med i augusti, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.