Börslyft efter framsteg i handelsavtal

Kina och USA har gjort stora framsteg med ett "fas ett"-avtal och kommer att slutföra detta inom kort. De ska arbeta på texten och därefter försöka hitta ett datum för undertecknande.

Det uppgav företrädare för Kina vid en pressträff på fredagen, enligt Bloomberg News.

Båda sidor är därmed överens om att inte införa nya tullar den 15 december.

De framhöll att överenskommelsen är förenlig med Kinas reformmål. Det USA har lovat att ta bort tullar på kinesiska varor i flera steg, och Kina har lovat att öka importen från USA och andra.

Överenskommelsen, som innehåller nio kapitel, är bra för Kinas och USA:s ekonomiska samarbete och kommer att hjälpa till att stötta förtroendet på de globala marknaderna.

Kina välkomnar varor och tjänster av hög kvalitet in på marknaden, och USA behöver öka sitt energisamarbete med Kina. Samarbetet bör baseras på marknadsprinciper och utgå från WTO-regler.

Företrädarna ville däremot inte uppge några detaljer om hur mycket tullarna ska sänkas eller hur mycket de ska öka importen från USA. Kina kommer däremot att göra motsvarande tullsänkningar som USA.

Donald Trump twittrar att de har nått ett mycket omfattande “fas ett”-avtal, där Kina lovat mycket strukturreformer och massiva köp av jordbruksprodukter, energi, industrivaror och annat. Tullarna på 25 procent kommer att vara kvar som de är medan en tull på 7,5 procent kommer ligga på mycket av det kvarvarande. De tullar som var planerade till den 15 december kommer däremot inte att införas eftersom de nu nått ett avtal.

“Vi kommer att börja förhandlingarna om ett fas två-avtal direkt, snarare än att vänta till efter valet 2020. Detta är ett fantastiskt avtal”, twittrar han.

Under presskonferensen lyfte de globala börserna. Stockholmsbörsen handlades upp med 0,9 procent medan Wall Streets S&P 500 var upp med 0,3 procent, Dow Jones med 0,4 och Nasdaq med 0,5 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här