Börslyft i Tokyo

Börserna i Asien och Stillahavsområdet utvecklades på fredagen blandat, samtidigt som osäkerheten kring utvecklingen med coronaviruspandemin fortsatte att vara stor.
Börslyft i Tokyo - tokyoborsen-upp-700_binary_6992011.jpg

Australienbörsen gick mycket svagt med en nedgång på 5,3 procent, medan flera andra börser steg. Tokyo handlades högre liksom även Fastlandskina.

Beträffande ekonomiska data föll vinsterna i den kinesiska industrisektorn med drygt 38 procent för perioden januari-februari. Den undersökta perioden sammanföll med de omfattande restriktioner som Kinas regim införde för att begränsa spridningen av covid-19.

”Jag tror att data antagligen kommer att komma in … riktigt dåligt för andra kvartalet för en majoritet av den globala ekonomin. Även om aktiemarknaden och finansiella marknader typiskt sett bottnar ur innan ekonomin gör det, känns det lite för hastigt eller snabbt för marknaderna att bottna nu”, sade Cedric Chehab, chef för landrisk och global strategi vid Fitch, till CNBC på fredagen.

Den japanska yenen stärktes mot dollarn och oljepriset steg något. De asiatiska börsuppgångarna mattades dessutom av i takt med att de amerikanska terminerna handlades lägre.

”Jag vet inte vilka åtgärder som överhuvudtaget återstår, men reaktionen på aktiemarknaden visar att vissa investerare som hoppas på mer stimulanser tror att marknaden är lite översåld”, sade Yukio Ishizuki vid Daiwa Securities till Reuters.

Bland de mest optimistiska på fredagen var handlarna i Japan, där index steg markant. Enligt Okasan Online Securities chefsstrateg Yoshihiro Ito kan japanska aktier betraktas som ett test av rekyltendensen hos USA-aktierna.

Nikkei 225 steg med nära 4 procent.

Även i Fastlandskina steg börserna, där Shanghais kompositindex var upp 0,8 procent medan Shenzhenbörsens kompositindex gick ännu starkare och lyfte 2,9 procent.

Hang Seng i Hongkong var upp en knapp procent, medan koreanska Kospi handlades ned.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Absolicon