Börsuppgången kom av sig

Stockholmsbörsen var lätt stigande vid lunchtid på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna, men handeln var orolig och delar av en initialt större uppgång hade tappats.

– Även om det kommit en hel del signaler som varit lite positiva, inte minst från USA, väntar många på ytterligare bekräftelse på att det verkligen är en vändning innan man vågar gå lång börsen rejält. Men när investerare väl blir övertygade finns det mycket pengar som står parkerade på konton med räntor nära noll och som kommer att flyttas över till mer riskfyllda placeringar, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,1 procent högre till noteringen 664,9. Omsättningen uppgick till 5,0 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så högt som +1,7 procent strax efter öppningen.

Investerarna avvaktar samtidigt kvällens räntebesked med påföljande uttalanden från Federal Reserve klockan 19.15. Det finns inga förväntningar om att målet för styrräntan ska ändras från nuvarande 0,00-0,25 procent. Frågan inför mötet handlar istället mer om huruvida centralbanken är redo att tillföra mer pengar i banksystemet, och om de möjligen kommer att annonsera att de till slut ska börja köpa statspapper med längre löptider.

– Vi vet att Fed påverkas rätt mycket av hur börsklimatet ser ut och nu har börserna varit stigande under i alla fall en dryg vecka och det tillsammans med den statistik som kommit gör att de nog inte kommer dra upp något mer negativt scenario än tidigare. De håller sig nog kvar vid att vara fortsatt expansiva i penningpolitiken ett tag till och uttala att om de ser att räntan går upp kommer de vidta kvantitativa åtgärder för att dra ned långräntorna, säger Henrik Degrér.

I den svenska banksektorn var det större uppgångar i likhet med den utveckling som varit för sektorn i omvärlden det senaste dygnet på allmänt dämpad oro för situationen i det globala finanssystemet. Nordea steg med 5,4 procent till 43:30 kronor, SHB A klättrade 3,2 procent till 113:50 kronor, Swedbank A var 1,3 procent upp till 24:30 kronor och SEB A ökade 3,5 procent till 23:50 kronor.

Mer cykliska aktier inledde handelsdagen positivt men vände successivt ned och tyngdes bland annat av att brittisk arbetslöshet visat på den största uppgången en enskild månad sedan mätningarna inleddes 1971 samt att kronan fortsatt att stärkas. SKF B tappade 1,0 procent till 72:25 kronor och Sandvik var 2,1 procent lägre till 47:40 kronor.

Atlas Copco A föll 4,5 procent till 63:25 kronor och tyngdes dessutom av att Morgan Stanley sänkt rekommendationen för aktien till undervikt, från tidigare jämvikt, med riktkurs 54 kronor. Bakom sänkningen ligger att banken tror att lägre volym kommer att leda till marginalpress.

Ericsson B som också är dollarkänslig var 1,9 procent ned till 76:40 kronor. Enligt den tyska tidskriften Manager Magazin vill Ericsson avsluta sitt deltagande i samriskbolaget Sony Ericsson, och Sony är intresserat av att ta över mobiltelefontillverkaren helt och fullt. Samtidigt har Ericsson tecknat ett avtal med Vodafone i Storbritannien om drift och underhåll av operatörens 2g och 3g mobilnät i landet.

Stora Enso R tappade 1,8 procent till 33 kronor efter bolaget meddelat att det spår att rörelseresultatet, exklusive engångsposter och marknadsvärdering, för första kvartalet 2009 blir betydligt lägre än resultatet för fjärde kvartalet 2008.

Tele2 B var 3,1 procent högre till 74:25 kronor och Tricorona lyfte 8,9 procent till 6:70 kronor. Båda aktierna pekas ut som köpvärda i veckans utgåva av Affärsvärlden.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF