Bostadspriserna faller trots Riksbankens besked: ”Historiskt vakuum”

Bostadspriserna fortsätter sjunka, visar nya november-siffror från Svensk Mäklarstatistik. Just nu präglas marknaden av ett stort utbud. "Det senaste räntebeskedet har skapat en lite mer optimistisk känsla samtidigt som många hushåll fortfarande har höga boendekostnader och en allmänt ansträngd ekonomi", säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
Bostadsmarknaden
Det är låg aktivitet på bostadsmarknaden när pressade hushåll avvaktar. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det är fortsatt mörka moln över den svenska bostadsmarknaden. Under november månad sjönk både bostadsrätt-och villapriserna med 1%, enligt Svensk Mäklarstatistik. Detta trots att Riksbanken i november beslutade att lämna styrräntan oförändrad, som skulle kunna tänkas ge bränsle till bostadsmarknaden.

“Bostadsstatistiken för november är inte påverkad av Riksbankens besked om att man pausar höjningarna av styrräntan, eller efterföljande diskussioner om när räntesänkningar kan påbörjas. Effekterna av detta kommer vi först se efter årsskiftet”, säger Erik Wikander, vice VD för Svensk Fastighetsförmedling.

Erik Wikander, vice VD för Svensk Fastighetsförmedling

Han tror att aktiviteten kommer att öka successivt under 2024 och att allt fler har ett behov av att realisera sina pausade flyttplaner från de senaste 18 månaderna.

Enligt mitt sätt att se är det inte priserna som är problemet på bostadsmarknaden – de ligger i snitt fortsatt på en hög nivå, i paritet med hösten 2020″ säger Wikander och fortsätter:

“Det är det låga antal affärer som oroar – att människor inte kan leva sina liv utifrån förändrade livssituationer”, säger Wikander.

Historisk vakuum

Mäklarbyrån Bjurfors upplever däremot att månaden hade två olika faser: före och efter Riksbankens besked.

“Vi märker en ökad optimism efter Riksbankens räntebesked. Det är ett tydligt ökat intresse och fler affärer som går till avslut”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige.

Han gör sig nu redo för ökad aktivitet.

“Ett historiskt långt vakuum har byggt upp en enorm efterfrågan. Nu ser vi att många kommer att agera samtidigt som det finns ett rekordstort utbud”, säger han.

Optimistiska hushåll

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, upplever istället att många hushåll just nu står och väger, och att marknaden fortsatt präglas av ett stort utbud.

“Det senaste räntebeskedet har skapat en lite mer optimistisk känsla samtidigt som många hushåll fortfarande har höga boendekostnader och en allmänt ansträngd ekonomi”, säger han.

Under jul och nyår går bostadsmarknaden in i en lugnare period med färre visningar. Engström tycker det ska bli spännande att se hur läget utvecklas under de stora visningshelgerna i januari.

“Troligen kommer det stora utbudet bestå men vi tror även på fler försäljningar med fler köpare och säljare som vågar agera. Det finns ett uppdämt behov, säger Johan Engström.

Fortsatt prisfall i november

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån
Riket -1% 0% 1%
Centrala Stockholm -1% -3% 3%
Stor-Stockholm 0% 1% 3%
Centrala Göteborg -2% -5% 2%
Stor-Göteborg -1% -1% 3%
Centrala Malmö -1% -3% 0%
Stor-Malmö -1% -4% -1%
Villor 1 mån 3 mån 12 mån
Riket -1% -3% -3%
Stor-Stockholm -1% -3% -3%
Stor-Göteborg -2% -3% -3%
Stor-Malmö -1% -1% 0%

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.