Bostadsprofessorn: “Vi kan ha nått toppen”

I tisdags meddelade Konjunkturinstitutet att man ser en viss risk för nyproduktioner i fel områden och prisklass. Nu anpassar fastighetsbolagen utbudet efter en svalare bostadsmarknad.

Fastighetsbolagen Wallenstam och Tobin aviserade i dagarna att de ska uppdatera sina respektive bostadsutbud och ombilda bostadsrätter till hyresrätter. Det är en effekt av att nyproduktionerna i storstäderna har nått historiskt höga höjder, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

Segmentet har en viss begränsning, det är inte hur stort som helst, säger han.

KTH-professorn tror däremot inte att fler bolag kommer följa i samma spår.

– Däremot kommer de nog börja rabattera på något sätt. Man får lägre ingångsvärderingar.

I tisdags kom Konjunkturinstitutet med en prognos som varnade för fallande bostadspriser i kombination med det högsta bostadsbyggandet på 30 år.

– Det är ingen överbyggnation, men felbyggnation kan mycket väl vara ett problem, sade Konjunkturinstitutets biträdande prognoschef Kristian Nilsson då.

Stellan Lundström säger att bostadspriserna kan ha nått en topp.

– Det är i alla fall en andhämtningspaus. Vi får se vad som händer med konjunkturen, säger han.

Filip Carlberg, mäklare och franchisetagare på mäklarfirman Bjurfors har också märkt av förändringarna på Stockholms bostadsmarknad. Han säger att det mesta säljs, även om det tar lite längre tid.

– Det är lite lägre priser och lite färre folk på visningarna, säger Filip Carlberg.

Men han tror inte att bostadsmarknad är “toppad”.

– Nej, vi har inte nått en topp i bostadspriserna. Jag ser i alla fall inga prisfall på bostadsmarknaden.

Bjurforsmäklaren menar att den välmående svenska ekonomin fortsätter att gynna bostadsmarknaden. Inbromsningen beror till stor del på gruppsykologi, säger han.

– Vi ser inga fundamentala förändringar i ekonomin, folk tjänar pengar och börsen går bra.

Stellan Lundström håller inte med och påtalar att de senaste årens förändringar i form av finanspolitiska åtgärder och ett ökat bostadsutbud kan ha en naturlig inbromsande effekt på bostadspriserna.

– Amorteringskrav och bolånetak och dessutom en ökad nybyggnation gör att man kan förvänta sig en inbromsning.

Filip Carling menar att en av orsakerna till den senaste tidens förändringar på bostadsmarknaden kan vara att säljarna “har kommit till insikt”.

– Det som har hänt nu är att även säljarna inser hur marknaden ser ut, säger han.

Stellan Lundström håller med.

– Hemnets nyligen publicerade statistik visar ett rekordartat antal bostadsrätter ute för försäljning. Folk vill passa att på att sälja innan priserna faller, säger Lundström.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här