”Bra avkastning i Telia”
Vad är idén med den här fonden?
– Bland de bolag som vi analyserat under årens lopp har vi sett att det finns många som har stora reala tillgångar i form av till exempel fastigheter, skog, råvaror eller kraftproduktion. Det är en typ av tillgångar som ger trygghet i placeringen och en begränsad fallhöjd i dåliga tider. Samtidigt fanns det fonder som antingen investerade i fastigheter eller i råvaror, men inte så många som kombinerade detta. Därför såg vi att det fanns en möjlighet att erbjuda en ny typ av fond när vi lanserade den 2013.
Hur ser strategin i övrigt ut?
– Det är en koncentrerad fond med 20–25 innehav och det är en Ucits-fond som kan placera i aktier utan geografisk inskränkning. I praktiken innebär det att vi framför allt placerar i aktier i Norden, övriga Europa och USA.
Och hur gör ni när ni väljer ut de enskilda innehaven?
– Det vi framför allt investerar i är stora bolag med stabila balansräkningar, hög utdelning och en attraktiv värdering. När vi startade fonden hade vi drygt 40 procent av innehavet i USA-noterade aktier eftersom vi tyckte att värderingen på många bolag med hög andel reala tillgångar var låg, samtidigt som en dollarkurs kring 6 kronor var en intressant exponering. Nu har vi ungefär 80 procent av innehaven i Sverige och 17 procent i övriga Västeuropa.
Hur fördelar ni mellan de reala tillgångarna?
– I början av förra året hade vi en stor vikt mot fastighetsbolag, men under andra halvan tyckte vi att de började se väl högt värderade ut, och vi började vikta över mer mot råvaror vilket var något som föll väl ut. Nu börjar det nästan bli tvärtom igen, att råvarubolagen är lite för högt värderade jämfört med fastighetsbolagen.
Om man tittar på era innehav så har ni bland annat Telia i portföljen. Hur passar det in i realtillgångstänket?
– Den reala tillgången i Telia är deras nät. Jag tycker inte att marknaden riktigt har prisat in värdet av detta i aktien och nu när Telia börjar göra sig av med de kritiserade verksamheterna i Eurasien och i Turkcell tror jag att värdet av näten blir mer tydligt och att aktien kan värderas närmare nordiska konkurrenter som Elisa. Telia är en aktie med låg fallhöjd och möjlighet till bra avkastning.
Ni har också ett innehav i SCA. Vad kommer att hända med det nu när bolaget delas upp i en skogs- och en hygiendel?
– Hygiendelen passar inte in i portföljen, så den delen av innehavet kommer vi att sälja. När det gäller skogsdelen tror jag att värdet av denna kommer att bli mycket mer synligt och att den kan vara en kandidat för någon form av strukturaffär.
Finns det något bolag som du nyligen tagit in i portföljen?
– Vi har köpt in oss Kungsleden. Bolaget genomförde nyligen en nyemission som flera institutioner var kritiska till och som ledde till att de sålde av delar av sina innehav. Detta och ett stort utbud av teckningsrätter satte press nedåt på aktien och gjorde att den hamnade på en nivå som inte alls avspeglar Kungsledens intjänings- förmåga. Emissionen genomfördes kanske på ett dumt sätt, men nu ligger den bakom oss och jag tror det finns en bra möjlighet för kursen att återhämta sig när säljpressen lagt sig.
Vad tror du om börsen framöver?
– Vi har haft en lång tid med extremt låga räntor och kvantitativa lättnader som pumpat in pengar i marknaden. Så länge räntorna ligger kvar på de här nivåerna är det ingen som vill köpa obligationer eftersom det blir en garanterad förlustaffär när räntorna börjar stiga igen. Det betyder att aktier kommer att fortsätta vara den mest attraktiva placeringen och jag tror det dröjer tills räntorna kommer upp till en nivå kring 2,5–3 procent innan man böjar se obligationer som en intressant placering igen. Och det lär dröja ett tag innan vi kommer till den nivån.
PO Nilsson
Förvaltar: Prior Nilsson Realinvest.
Förvaltat kapital: Cirka 200 miljoner kronor.
Utveckling: Cirka +5 procent hittills i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.