Bra läge att sluta röka

En förbättring på snusmarknaden i Skandinavien och trolig renodling mot rökfria produkter talar för Swedish Match-aktien.

I tider av börsfall har tobaksbolaget Swedish Match varit en pålitlig överpresterare. Så var det under it-kraschen, finanskrisen och under EMU-krisen häromåret. Priset för detta är att aktien när börsen stigit i bästa fall hängt med index, men ofta underpresterat.

Och så blev det också efter vår köprekommendation i början av 2013. Sedan dess är aktien upp knappt 2 procent samtidigt som börsen stigit med 28 procent. Bolaget har under tiden utkämpat ett ihållande tvåfrontskrig med lågpriskonkurrens på såväl den skandinaviska snusmarknaden som den amerikanska marknaden för massmarknadscigarrer. Den tidigare extremt pålitliga vinstväxaren har fått se prognoserna sänkas rejält. Faktiskt så mycket att Swedish Match rörelseresultat 2016 i princip väntas ligga på samma nivåer som 2012. Fyra år med stillastående vinst alltså.

Låga förväntningar på ett av börsens finaste och mest aktie­ägar­vänliga bolag får det att vattnas i munnen, särskilt som det finns tecken på att det värsta kan vara över vad gäller lågpriskonkurrensen på den svenska snusmarknaden. Swedish Match marknadsandelstapp har successivt minskat från nära 5 procentenheter i årstakt i början av 2013 till drygt 2 procent­enheter under våren. Vi lär få se ytterligare tapp, men i ett läge där konkurrenterna inte längre vinner mycket marknad kan det snart vara dags för de efterlängtade prishöjningarna.

Påverkar snusmarknaden gör även den skattehöjning regeringen flaggat för, vilken fått mycket uppmärksamhet eftersom skatten på snus höjs mer än för cigaretter. Oppositionen har aviserat att de vill genomföra en betydligt mindre höjning av snusskatten. Negativt med en stor höjning är att konsumenterna till slut kan uppleva snus som för dyrt. Positivt är däremot att prisskillnaden mellan lågpris- och premiumsnus minskar eftersom skatten är viktbaserad.

I USA, den viktigaste tillväxtmarknaden för det svenska snuset, var försäljningen oförändrad kring 50 miljoner dosor i fjol. Och det trots att Swedish Match fördubblade antalet butiker som saluför bolagets Generalsnus till drygt 21 000. Bakom siffrorna döljer sig dock stora tapp främst för Altrias Marlboro- och Skoal­snus, produkter som under en längre tid tappat marknadsandelar. Swedish Match ledning uppskattar tillväxten exklusive Altrias varumärken till höga ensiffriga procenttal. Snusförsäljningen i USA kan dessutom få sig en skjuts om den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner den ansökan Swedish Match lämnat in om att få snus klassat som en tobaksprodukt med lägre risk.

Parallellt håller FDA på att reglera den amerikanska cigarrmarknaden. Det påverkar Swedish Match massmarknadscigarrverksamhet, vilken efter flera års exceptionell utveckling mognat och möter lågpriskonkurrens. När den lättplockade frukten nu är skördad spekuleras det om att verksamheten kan komma att säljas.

En försäljning skulle vara i linje med bolagets vision om att ”vara den globala ledaren inom rökfria produkter.” I det korta perspektivet är det emellertid troligare att Swedish Match avyttrar sitt innehav på 49 procent i cigarr- och pip­tobaksbolaget STG.

Vår bild är att ett mer renodlat Swedish Match skulle synlig­göra värden. Exakt när sådana här affärer äger rum är alltid svårt att veta. Tills dess kan dock kursen få stöd av signaler om prishöjningar i Skandinavien och ett positivt utlåtande från FDA om snus. I våra ögon är Swedish Match inget hett kortsiktigt case, men ett attraktivt alternativ för långsiktiga placerare, inte minst börsskeptiska long only-förvaltare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.