Brantare avkastningskurva efter Yellens tal till kongressen

Räntan på amerikanska statsobligationer med kortare löptider sjönk efter Fed-chefen Janet Yellens tal under gårdagen samtidigt som en högre ränta noterades för 30-åringen. Utvecklingen har dock jämnat ut sig nu på morgonen.

Den amerikanska tioårsräntan stängde 1 punkt lägre vid 2,59 procent. Vid den svenska stängningen stod tioåringen i 2,59 procent och nu på morgonen står den i 2,62 procent.

Trettioåringen stängde 3 punkter högre vid 3,41 procent. Vid den svenska stängningen stod den i 3,38 procent och nu på morgonen står den i 3,40 procent.

I ett anförande inför den amerikanska kongressen uppgav Federal Reserves ordförande Janet Yellen att hon räknar med att Fed kommer att fortsätta minska obligationsköpen i avvägda steg – en upprepning av vad centralbanken kommunicerade vid det penningpolitiska beskedet häromveckan.

Yellen upprepade även budskapet att det förväntas gå en betydande tid mellan när obligationsköpen upphör och när styrräntorna börjar höjas. Men någon specifik tidsplan för styrräntan finns inte, framhöll hon.

Marknaden prisade ändå in en något senare räntehöjning än vad som väntats tidigare och räntan på den amerikanska femåringen backade tre punkter på onsdagen.

Janet Yellen uppgav vidare att indikatorer pekar på en ekonomisk återhämtning efter en tuff vinter. Arbetsmarknadsförhållandena fortsätter att förbättras, men är långt ifrån tillfredsställande, sade Janet Yellen. Särskilt på husmarknaden har aktiviteten förblivit en besvikelse.

”Hon upprepade de uppfattningar som direktionen uttryckte vid det senaste mötet i förra veckan, även om hon lät något mer oroad över den senaste tidens inbromsning på husmarknaden och situationen i Ukraina, även om hon inte nämnde Ukraina uttryckligen”, skriver Nordea-ekonomen Johnny Bo Jakobsen i en analyskommentar.

Bland gårdagens statistiksläpp noterades att de amerikanska arbetarnas produktivitet i de amerikanska företagen, exklusive jordbruk, sjönk med preliminära 1,7 procent i årstakt under det första kvartalet. Marknadens förväntningar uppgick till -1,2 procent. Utfallet under föregående kvartal reviderades däremot upp tydligt. Enhetsarbetskostnaden steg preliminärt mer än väntat under kvartalet.

Under torsdagen väntas inga större amerikanska statistiksläpp förutom den veckovisa statistiken över nya arbetssökande och konsumentförtroende.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.