Brasilianska regeringen stämmer gruvbolag på 45 miljarder

Den brasilianska regeringen kommer tillsammans med två delstater att stämma gruvbolaget Samarco och dess aktieägare BHP och Vale på totalt 5,2 miljarder dollar, motsvarande 45 miljarder kronor, för dess inblandning dammolyckan. Det skriver flera medier däribland Financial Times.

Dammolyckan inträffade i Minas Geris och orsakade en tsunami av lera. Minst 13 personer bedöms ha omkommit i samband med olyckan. Dessutom förstörde den flodsystemet för Brasiliens näst största flod.

Den brasilianska regeringen uppger att det är den största miljökatastrofen som någonsin inträffat i Brasilien. Totalt släppte dammen ut 60 miljoner kubikmeter lera i vattensystemet och hundratals städer drabbades.

Vale och BHP har uppgett att man upprättat en fond för återuppbyggnad. Hur mycket som gruvjättarna avsåg investera var emellertid oklart.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.