Bred börsuppgång med Ericsson i spetsen

Tisdagens handel på Stockholmsbörsen inleddes med en bred uppgång. Flera branscher vad med och drog men Ericsson gjorde som vanligt det mesta jobbet. SAX-index hade efter en dryg timmes handel stigit 1,2 procent.

De amerikanska börserna fick en darrig utveckling efter att USA och Storbritannien inlett sin motattack mot terrorister i Afghanistan. Nasdaq Composite index klarade ändå att sluta oförändrat medan Dow Jones index sjönk 0,6 procent.

De svenskrelaterade aktierna slutade blandat i USA där Ericsson och Pharmacia sjönk något medan Nokia och Astra Zeneca steg.

Inledningen av tisdagens handel i Stockholm blev positiv efter att bland andra Ericsson lade bakom sig en uppgång på 1,70 till 43,10. Aktien gick starkt redan på måndagen och sedan bottennoteringen på 32,10 som nåddes den 21 september har kursen nu stigit med 34 procent.

Nokia följde Ericsson i spåren och steg 4,50 till 186,50. Efter de amerikanska börsernas stängning på tisdagen lämnar Motorola sin rapport för de första nio månaderna. Analytikerna räknar i snitt med att förlusten per aktie i det tredje kvartalet kommer att uppgå till 7 cent, enligt First Call.

Förväntningarna grundar sig på antaganden om en fortsatt svag utveckling för mobilsystem medan telefonerna väntas visa en återhämtning i kvartalet. Motorola steg 3 procent i USA under måndagen.

Bland operatörerna i Stockholm noterades Telia 1,20 högre på 49,80 medan Europolitan gick upp 1 krona till 64. Tele2 hade samtidigt stigit 4,50 till 287 kronor. Bolaget introducerade på tisdagen ett GPRS-abonnemang för 49 kronor i månaden. VD Fredrik Berglund säger till Nyhetsbyrån Direkt att det allt större antalet GPRS-telefoner på marknaden gör att tidpunkten nu är den rätta för att lansera abonnemangen.

IT-bolaget Telelogic vinstvarnade på måndagskvällen. Bolaget hänvisar till en vikande amerikansk konjunktur och räknar inte med att kunna nå sina finansiella mål för 2001. Andra halvåret liksom det första kvartalet nästa år väntas bli svaga, enligt Telelogic. Bland de största kunderna återfinns namn som Boeing, Airbus och Lockheed Martin, vilket väl kanske kan vara en förklaring till den negativa utvecklingen. Aktien föll 14 procent på måndagen och fortsatte ned med 10 öre till 4,44 under tisdagsmorgonen.

Securitas VD Thomas Berglund sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på måndagen att affärsområdet Bevakning ökat sin omsättning med 5 procent i USA sedan terrorattackerna. Han spådde även en ökad omsättning för affärsområdet Larm i USA som ett resultat av den ökade oron i landet. Aktien steg 10 kronor på måndagen och fortsatte uppåt med 1,50 till 197,50 på tisdagen.

Storbanken Credit Suisse varnade på morgonen för att den kommer att göra en förlust i det tredje kvartalet i år. Samtidigt har Morgan Stanley meddelat att man nedgraderat den europeiska banksektorn generellt. Ute i Europa satte det spår bland bankaktierna men i Stockholm höll branschen emot nedgången bra. Föreningssparbanken steg 3 kronor till 113,50 och Nordea låg stilla på 52 kronor. SEB steg också 50 öre medan Handelsbanken tappade 1 krona.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.