Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen hamnade i en bred uppgång under onsdagseftermiddagen. De flesta branscher var med och drog även om Motorolas sänkta prognoser stundtals pressade Ericsson. SAX-index noterades på eftermiddagen 1,5 procent högre.

De amerikanska börserna inledde onsdagens handel uppåt och Nasdaq Composite index hade efter en knapp timmes handel stigit 1,4 procent medan Dow Jones index var upp 0,9 procent. Bland tungviktarna på Nasdaq steg Cisco och Intel medan Microsoft tappade något. På New Yorkbörsen handlades Motorola 1 procent lägre.

Motorola passade på att sänka sin prognos för världsmarknaden för mobiltelefoner i år till 380-400 miljoner enheter vid den telefonkonferens som följde på gårdagens kvartalsrapport. Bolaget räknar också med att investeringarna i infrastruktur kommer att vara fortsatt låga ända in i nästa år och facit för 2002 kan bli en nedgång för marknaden med 10 procent.

Ericsson och Nokia stod emot bra på Stockholmsbörsen och Ericsson hade på eftermiddagen stigit 60 öre till 40,70 medan Nokia gått upp 7 kronor till 190. För Nokias del innehöll Motorolas rapport en oroande nedskrivning av ett lån till turkiska Telsim, som även är skyldig Nokia pengar. Något som dock inte tycks oroa marknaden så värst mycket.

Bland operatörerna noterades Telia 10 öre högre på 47,60 medan Tele2 steg 2,50 till 275 kronor. Europolitan backade samtidigt 50 öre till 62 kronor.

Skandia steg 3,50 till 61,50 efter att bolagets försäljning i september visat sig vara högre än analytikerna hade räknat med. Prognosen var en försäljning på 7,8 miljarder kronor men facit visade sig bli hela 8,4 miljarder. Oron på marknaden för vad siffrorna skulle visa var stor inte minst på grund av terrorattackerna i USA.

Assidomän handelsstoppades före börsöppningen på onsdagen och orsaken visade sig vara ett bud på bolaget från statliga Sveaskog. Budet innebär kontant betalning av 244 kronor per aktie plus statens aktier i sågverket Billerud som ska delas ut till aktieägarna. Totalt blir budvärdet 280 kronor per aktie och styrelsen i Assidomän rekommenderar affären. Aktiespararna anser däremot att budnivån är löjligt låg och Assidomän backade 2 kronor till 262.

Övriga skogsbolag steg dock överlag liksom verkstadsbolagen som fick en lyckad dag. Atlas Copco gick upp 5 kronor till 202 och Sandvik 6,50 till 212 kronor. Sandvik fick för övrigt en köprekommendation från JP Morgan. ABB steg 3,50 till 73 kronor och Morgan Stanley mäklade ett par storposter inbördes.

Amerikanska Abbott Labs kvartalsrapport visade precis vad som var väntat och bolaget upprepade även sin prognos för det fjärde kvartalet. I Stockholm steg Astra Zeneca 9,50 till 487 kronor och Pharmacia 2,50 till 424 kronor.

På mest omsatta listan utgjorde OM ett undantag då aktien backade 2 kronor till 76. Niomånadersrapporten hamnade ungefär som väntat då den släpptes på onsdagen även om försäljningen var något av en besvikelse. Orc Software, som ägs till 40 procent av OM, blev däremot en av dagens stora vinnare efter sin rapport.

Orc kan redan nu säga att marginalmålet om 30 procent för helåret kommer att klås med råge. Tillväxten nästa år väntas också bli större än man tidigare hade trott. Aktien studsade upp 17 procent till 103 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.