”Breddar vår teknikbas för framtida tillväxt”

INTERVJU Långversion av analysintervju med Hannu Martola, vd för röntgenleverantören Detection Technology. Exklusivt på Affärsvärlden Analys+.

Vilka är de huvudsakliga drivarna av Detection Technologys tillväxt och lönsamhet framöver?
– Vi har starka faktorer, både internt och externt. De övergripande marknadsdrivarna har utvecklats positivt när tillväxtekonomier investerar mer i sin hälso- och säkerhetsinfrastruktur, befolkningen åldras i mogna ekonomier, säkerhetsrisker samt ökad säkerhetsnivå blir mer angelägna frågor samtidigt som det även i övriga branscher ställs ökade krav på förbättrad effektivitet och kvalitet. Vi har lyckats fånga de här möjligheterna i snabbare takt än marknadens tillväxt genom stark kundservice, teknisk förmåga samt vår törst efter affärer.

Finns det i dagsläget några trovärdiga teknikalternativ till röntgenlösningarna som erbjuds av affärsområde SBU eller MBU?
– Röntgenstrålning är elektromagnetisk strålning som har tillräckligt starka energinivåer, eller tillräckligt kort våglängd, för att selektivt kunna passera igenom objekt, och det är därför röntgen kan användas för avbildning. Röntgenstrålningen faller inom spektrumet mellan gammastrålar, vilka är för starka, och uv-strålning, som inte är stark nog för avbildning och att penetrera genom objekt. Inom det medicinska området finns även andra bildteknologier, som MRI (magnetisk resonanstomografi) eller ultraljud, men de används antingen i andra syften eller är komplement till röntgen. Nyckelfrågan i vår affär kretsar kring hur röntgenstrålning kan användas och avbilda inom olika applikationer.

Hur väl höll sig Detection Technologys organiska försäljningstillväxt och rörelsemarginal uppe under och efter finanskrisen 2008–2009?
– Vår affär på den tiden var koncentrerad till endast ett ­fåtal kunder, endast runt 20 aktiva kunder om jag minns rätt. I dag räknar vi till över 240 aktiva kunder. Försäljningstillväxten på medicinsidan föll då under finanskrisen till ensiffrig, i procent, och säkerhetsförsäljningen minskade.

Hur pass cyklisk är bolagets kundefterfrågan? Är där några betydande skillnader mellan affärsområdena SBU och MBU?
– De globala marknadsdrivarna har drivit på marknadstillväxten ganska stadigt, där årlig genomsnittstillväxt varit 5 procent för Medical- och Industrial-marknaderna och 7 procent för Security. Säkerhetsaffären har haft mer kortsiktiga fluktuationer och volatilitet drivet av stora projekt. Under de senaste åren har säkerhetsförsäljningen även varit säsongsmässigt högre under andra halvåret.

Den tuffare priskonkurrens ni guidar för 2018, sker den strukturellt eller finns här kortsiktiga effekter?
– Vår industri har präglats av systematisk priserosion och ökande affärsvolymer. I år ser vi både strukturella och kortsiktiga effekter från priskonkurrens.

Kommer Detection Technology att överväga tilläggsförvärv framöver?
– Vi har alltid ögonen öppna. Vi kommer att överväga alla vägar för att göra bolaget starkare och öka det långsiktiga ägarvärdet.

Handlar försäljningstillväxtmålet om överstigande 15 procent årligen på medellång sikt om helt organisk tillväxt?
– Vi har historiskt vuxit organiskt. Tillväxtmålet på medellång sikt specificerar inte hur tillväxten ska nås.

Ni accelererar forsknings- och utvecklingsinvesteringarna (FoU) under 2018. Kan ni bekräfta några av områdena där ni ökar dessa kostnader (och varför)?
– Vi har diskuterat att FoU-kostnaderna ökar ytterligare i år, till närmare 10 procent av vår försäljning. Vi har rekordmånga projekt i vår pipeline och vi breddar även vår teknikbas för framtida tillväxt. Inom våra branscher tar det många år att ta ny teknik hela vägen ut till marknad.

Varför ska privatinvesterare överväga Detection Technology som långsiktig aktieplacering?
– Där finns starka globala tillväxtdrivare i vår affär. Vi drivs av våra kunders utmaningar och står förberedda att överträffa deras förväntningar vad gäller servicenivå, förädlingsvärde, teknik och kvalitet. Vi strävar efter att lära oss och vinna kundernas förtroende.

 

LÄS AFFÄRSVÄRLDENS KÖPRÅD

Ovanstående långversion av analysintervjun med Detection Technologys vd Hannu Martola publiceras exklusivt på Analys+.

Intervjun gavs i samband med börsredaktionens analys Spännande resa i doldisaktie, som utmynnade i köpråd för Detection Technology-aktien på ett års sikt.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets