Brittiska bolag höjer utdelningarna

Utdelningarna under det andra kvartalet var i Storbritannien på den högsta nivån sedan före finanskrisens dagar.

Totalt betalades det ut 28,3 miljarder pund i utdelningar. Inklusive extra utdelningar var siffran 29,2 miljarder pund. Det är den högsta siffran som uppmäts sedan 2007, vilket också var året som Capita Asset Service började att mäta nivån, rapporterar Financial Times.

Den stora ökningen kommer från höjda ordinarie utdelningar och inte extra utdelningar. Störst ökning svarar finanssektorn för vars bolag i snitt ökade utdelningen med 25 procent. Lloyds lämnade sin första utdelning sedan 2008 och den uppgick till inte mindre än 595 miljoner pund, skriver affärstidningen.

Barclays lämnade dock sin utdelning oförändrad medan RBS, som till 78 procent ägs av medborgarna, fortfarande inte lämnat någon utdelning sedan finanskrisen.

Hittills i år har det varit konsument- och finansbolag som höjt sina utdelningar medan gruvnäringen, kraftbolagen och teknikbolaget sänkt sina utdelningar.

Capita bedömer att de ordinarie utdelningarna ökar med 7,2 procent under 2015 till 84,4 miljarder pund. Tillväxttakten väntas dock mattas av mot slutet av året.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här