BT: En dyr femtedel
Genom köpet av amerikanska konkurrenten Raymond Corporation fårMjölbyföretaget BT Industries 20 procent av världsmarknaden föreldrivna lagertruckar.
BT Industries har hittills varit ett Europaföretag. Förra åretsvarade västra Europa för ungefär 85 procent av koncernenstotala fakturering. Marknadsandelen i denna region var cirka 18procent. I USA har BT fotfäste med en egen fabrik, menNordamerikas andel av koncernens fakturering låg på cirka 10procent förra året.
Raymond Corporation betecknas som ledande företag i USA påeldrivna truckar. En större konkurrent finns, Crown, men Raymondhar varit på frammarsch tekniskt och marknadsmässigt. Företagettjänade förra året 22 miljoner dollar på en omsättning av 300miljoner. Vinstmarginalen i BT var ungefär densamma, cirka sjuprocent, under samma tid, men den sjönk till fem procent underårets första kvartal på grund av minskad leveransvolym ochvalutaeffekter. Men en återhämtning under resten av året ärtänkbar då orderingången är på väg upp.
Genom förvärvet ökar BT Industries sin omsättning med ungefär 50procent till cirka 6,8 miljarder kronor.
Affären är industriellt riktig och intressant också urmarknadssynpunkt. Produkterna ser ganska olika ut i Europarespektive USA, men det finns samordningsvinster i gemensammakomponenter. BT blir nu ett av få företag som kan erbjuda bådeamerikanskt och europeiskt sortiment, vilket ger fördelarsärskilt på tillväxtmarknaderna östra Europa och Asien. Just nusvarar länderna utanför Europa och USA för ungefär 25 procent avvärldsmarknaden på eldrivna lagertruckar, men tillväxten ärbetydligt större än de fem procent som marknaden i de gamlaindustriländerna trendmässigt ökar med varje år.
Men köpet av Raymond är dyrt. Priserna på företag är uppdrivna,särskilt i USA, vilket delvis kan tillskrivas att lån ärrelativt billiga. Köpeskillingen på 2,9 miljarder kronor ärnågot större än omsättningen i Raymond Corporation och motsvarar20-25 gånger vinsten. Priset ligger dock något under börsenssenaste notering av Raymonds aktier. Men det beror på attRaymond har varit utbjudet till försäljning en tid ochspekulanterna har räknat in en sedvanlig försäljningspremie isin aktievärdering, säger BT:s finanschef Per Zaunders. Dessutomkan det höga priset motiveras eftersom Raymond är ett braföretag, menar ledningen för BT.
Köpet skall finansieras med lån samt en planerad nyemission tillägarna på cirka 600 miljoner kronor. Teckningskurs och villkormeddelas under sensommaren. Klart är att förvärvet kommer attförsvaga BT:s soliditet, som för närvarande är 38 procent. BTfår vidare en goodwillpost på 1,5 miljarder kronor i sina böcker.Man får också vänta till prospektet för att få bättre besked omhur affären påverkar BT:s resultat. Nu sägs att strukturarbetetinledningsvis kommer att dra en del kostnader och attsynergieffekterna får fullt genomslag 1999.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.