Budcirkus på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde i en mycket fast stigande tendens under tisdagen. Störst fokus riktades mot Scanias aktie sedan den handelsstoppats efter att budrykten drivit på kursen. Även Boliden och Electrolux steg på budrykten.

AFV Generalindex var, vid stängningen, upp med 1,7 procent till 316 medan OMXS30-index steg med 1,9 procent till 1.012. Omsättningen uppgick till 23,7 miljarder kronor.

Under eftermiddagen fick börsen en rekyl uppåt sedan rykten om bud på gruvbolaget Boliden och på fordonskoncernen Scania läckt ut till marknaden. Scanias aktie handelsstoppades strax efter 16-tiden efter att aktien rusat med drygt 9 procent till 389,50
kronor. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Ticker talat med var det rykten om bud från tyska MAN som drev på kursen. Enligt vad Dagens Industri erfar kommer MAN att lägga ett bud på Scania.

Gruvbolaget Boliden avancerade med 10 kronor till 143. Bidragande orsak till uppgången var nygamla rykten om att BHP Billiton överväger ett bud på bolaget. Bolidens styrelseordförande Anders Ullberg ville varken kommentera eller dementera dagens rykte.

”Rykten har jag aldrig vare sig kommenterat eller dementerat. Det är meningslöst, då skulle man ju ägna hela dagen åt att kommentera sådant här”, sade Anders Ullberg till Nyhetsbyrån Ticker.

Nokia presenterade avtal i Kina, till ett totalt värde om drygt 2 miljarder euro för 2006. Ett ramavtal har tecknats med China Mobile värt cirka 580 miljoner euro avseende GSM/GPRS. Avtalet med PTAC är värt åtminstone 1,5 miljarder euro 2006. Aktien avancerade med 3,50 kronor till 143,50. Sektorkollegan Ericsson steg med 40 öre till 24,40 kronor efter ett utökningskontrakt värt 274 miljoner dollar i Pakistan.

Läkemedelsföretaget AstraZeneca avancerade 11,50 kronor till 459. Investmentbanken HSBC ser aktien som intressant på kort sikt och rekommenderar köp. Banken ser en uppsidepotential på 10 procent.

Vitvarukoncernen Electrolux stärktes 4,50 kronor till 118. Enligt mäklare som Affärsvärlden.se talat med låg rykten om bud från EQT och Investor bakom uppgången. Under de senaste månaderna har Investor ökat innehavet i Electrolux.

Mediabolaget MTG meddelade att man har för avsikt att lägga ett obligatoriskt bud, om 30 norska kronor per aktie, på resterande aktier i P4 Radio Hele Norge. Budet värderar bolaget till 967,7 miljoner norska kronor. Analytiker såg förvärvet som defensivt.

”Det här förvärvet är defensivt. Således är det låg risk, men även en begränsad uppsida. Hellre hade man kanske sett att bolaget förvärvat i Östeuropa för de här pengarna. MTG kan ju annars lätt smälta det här, balansräkningen tillåter det”, sade en analytiker till Nyhetsbyrån Ticker och tillade att fler förvärv i Östeuropa inte kan uteslutas.

Forskningsbolaget Karo Bio tillhörde dagens vinnare efter att ha stigit med 1,60 kronor till 12,90. En substans, som upptäckts i samarbete med Merck, har gått in i kliniska fas I-studier. Substansen rör östrogenreceptorn. Medicinteknikbolaget Ortivus har tillsammans med Philips Medical Systems fått en order på att utrusta Piemonteregionen i Italien med ett nytt system för prehospital sjukvård. Aktien adderade 1,20 kronor till 26.

Även bioteknikbolaget Vitrolife gick starkt sedan bolaget under kort tid genomfört fyra ytterligare lungtransplantationer med Steen Solution. Aktien avancerade med 1,10 kronor till 26,70 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco