”Budgivning ger för höga multiplar”

Bo Söderqvist, vd på Christian Berner, säger att bolaget ska öka uppköpstakten. Man ger sig dock inte in i någon budgivning.
”Budgivning ger för höga multiplar” - bo-soderqvist-700_binary_6977580.jpg

Teknikhandelsbolaget Christian Berner Tech Trade noterades 2014 och lever något i skymundan av de större branschkollegorna. Bolaget marknadsför och säljer tekniska system och komponenter som används av kunder inom industrier som papper och massa, verkstad och bygg. Drygt tre fjärdedelar av omsättningen kommer från försäljning i Sverige, medan resten härstammar från de nordiska länderna. I fjol landade intäkterna på 617 miljoner kronor, en ökning med 37,4 procent jämfört med året dessförinnan. Samtidigt förbättrades rörelsemarginalen från 4,5 till 8 procent. Den enskilt största anledningen till detta var förvärvet av Zander & Ingeström, som är verksamt inom pump- och värmeteknik och som utgör Christian Berners hittills största förvärv. Transaktionen gjorde att bolaget vida överträffade sin målsättning om en genomsnittlig försäljningstillväxt per år – inklusive förvärv – på 10 procent, något som Christian Berner annars har haft svårt att uppfylla de senaste åren. Affären gjorde också att bolaget kom närmare sitt ebitamarginalmål på i genomsnitt 9 procent per år över en konjunkturcykel.

Enligt Bo Söderqvist, som har varit vd på Christian Berner sedan 2010, strävar bolaget efter att öka uppköpstakten. I september i år presenterades ett nytt förvärv, Bullerbekämparen, specialiserat på ljuddämpande produkter. Till skillnad från de större teknikhandelsbolagen behöver dock Christian Berner agera mer försiktigt vid uppköpen, menar vd:n.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets