Byggfakta: Tydligt tudelad byggmarknad

Byggstartsindikatorna var oförändrad mellan januari och februari. En utplaning av den tidigare nedgången kan skönjas men byggmarknaden är fortsatt tydligt tudelad med en fallande bostadsproduktion och ett ökande byggande i övriga sektorer, enligt Byggfakta.
Byggfakta: Tydligt tudelad byggmarknad - tor-borg-700_binary_6992592.jpg

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exklusive anläggningar och infrastruktur, var oförändrad under februari, vilket var marginellt starkare än förra månadens något uppreviderade utfall. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten -3,5 procent i februari, något högre än förra månadens uppreviderade utfall vid -4,4 procent (tidigare -4,9).

”Sammantaget verkar byggstartsindikatorn ha planat ut de senaste månaderna. Men den senaste datan ändrar inte bilden av en väldigt tudelad byggmarknad där bostadsbyggande fallit tvärt i nästan ett och ett halvt år medan byggandet i övriga sektorer varit uppåtgående ända sedan början av 2020”, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

”Som alltid är det viktigt att komma ihåg att indikatorn bygger på de beräknade projektkostnaderna. Med tanke på att kostnaderna för material, maskiner, löner, projektering, finansiering med mera stigit med omkring 25 procent, enligt officiell statistik, så har sannolikt utvecklingen i volymtermer varit svagare än vad indikatorerna visar”, tillägger han.

Byggstartsindikatorn för bostäder föll med 1,1 procent under februari. Sedan förra månaden har utfallet för första halvåret 2022 reviderats ned ytterligare medan utfallet för fjärde kvartalet och januari reviderats upp. Det innebär att nedgången under 2022 ser något mindre  brant ut nu än tidigare. Trenden ser dock likadan ut som tidigare med fallande bostadsbyggande 19 månader i rad. Jämfört med februari i fjol var nedgången 28,0 procent. En årstakt som avtagit något de senaste månaderna.

”Man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta samma dramatiska nedgång i bostadsbyggandet som den vi nu befinner oss i. Underliggande data indikerar att nedgången är bred med fallande byggstarter i 15 av 21 län och 19 av de 25 största kommunerna”, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn mäter byggandet räknat i beräknad byggkostnad. Förändringar i indikatorn kan således bero på både förändrade priser och förändrad byggaktivitet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG