Byggfakta: Årets första bud

Ett konsortium av huvudägarna lägger ett bud på mjukvarubolaget Byggfakta Group uppgående till 46 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 30,7% och värderar hela bolaget till runt 10 miljarder kronor. Detta är det nioende uppköpet av bolag som gjorde IPO under 2021.
Byggfakta: Årets första bud - Byggfakta
Byggfakta samlar in och sammanställer data om pågående byggprojekt. Datan säljs till aktörer inom byggbranschen. Det handlar exempelvis om projektinformation, specifikationer (tekniska beskrivningar) och produktinformation. Byggfaktas kunder använder i sin tur datan för att öka försäljningen av deras produkter/tjänster till aktörer inom de aktuella byggprojekten.

Byggfakta Group (45,55 kr) är ett programvaru- och informationsföretag som samlar in och sammanställer marknadsdata om byggprojekt. Datan säljs till aktörer inom byggindustrin. De senaste tolv månaderna (per Q3 2023) omsatte bolaget 2474 Mkr med ett rörelseresultat (Ebita) på 813 Mkr (33% marginal). Koncernen har över 2000 anställda och verksamhet i 26 länder.

Bolaget noterades under IPO-hysterin 2021. Teckningskursen var då 75 kronor och aktien såldes ut till en värdering på drygt 9 gånger omsättningen. Vi på Affärsvärlden skrev i vår IPO-analys “Vi lockas inte särskilt mycket av förvärvsbygget Byggfakta” samt att värderingen var väl tilltagen. Igår torsdag (4/1) stängde aktien på 35,20 kronor, en halvering från IPO.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco