Byter smink mot sprit

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen har hanterat rekylen på börsen väl. Maj avslutas med ett par affärer.

Handelskrigsoron är tillbaka på börsen. April månads +7,2 procent för Stockholmsbörsen blev -6,9 procent i maj. Avkastningsportföljen har klarat båda månaderna väsentligt bättre, +14,2 procent i april och -2,3 procent i maj.

STG LEVERERAR
Sedan förra uppdateringen har danska tobaksbolaget STG levererat sina kvartalssiffror. Aktien steg nära 8 procent på en rapport som visade på organisk ebitda-tillväxt om 7,3 procent – klart över bolagets prognos om över 5 procents tillväxt för helåret.

Rapporten illustrerar att STG hanterar volymtappet inom flera kategorier väl. Avkastningsportföljen anser att den försiktigt värderade aktien har goda förutsättningar att fortsätta värderas upp.

SLÄPPER ORIFLAME
Huvudägaren, familjen af Jochnick, har lagt ett bud på kosmetikafirman Oriflame, vilket tagit upp denna tidigare surdeg till svagt positiv avkastning. Budet är snålt relativt vad vi bedömer att Oriflame är värt (riktkurs 275 kronor i senaste analysen i nr 48/2019). Ur det perspektivet tar det emot att släppa aktien på nuvarande nivåer. Dessutom finns ju möjligheten att budet höjs eller att någon annan friare dyker upp. Mot detta ska ställas risken att budet inte går igenom, varpå aktien riskerar att tappa rejält med mark kortsiktigt.

Att spekulera i hur budsituationer ska utvecklas är mer eller mindre en egen gren på börsen. Bland hedgefonder finns så kallade event driven-fonder som enbart agerar i budsituationer och liknande. Att bedöma hur det här budet slutar ligger lite utanför Avkastningsportföljens fokus, men att aktien handlas under budkursen signalerar inte några större förhoppningar om ett högre bud. Det i kombination med att det finns gott om andra bolag på börsen som ser billiga ut gör att portföljen släpper innehavet till fredagens stängningskurs.

Totalt, inklusive två tidigare erhållna kvartalsutdelningar om totalt 8,50 kronor, summerar avkastningen till 6,2 procent på knappt ett halvår. Systerportföljen Nordiska Värdeportföljen behåller alltjämt sin position. Det återstår att se vilken av portföljerna som i slutändan hanterade budsituationen bäst.

KÖPER FINLÄNDSK SPRIT
Finländska vin- och spritbolaget Altia köprekommenderades i senaste numret av tidningen. Läs en kort sammanfattning här eller hela analysen här (för prenumeranter).

Stabila och mycket lågt värderade kassaflöden gör aktien klart intressant. Och om året kornskörd i Finland blir mer normal än fjolårets usla skörd finns utrymme för en resultatåterhämtning.

Avkastningsportföljen köper 1 100 aktier till fredagens stängningskurs 7,10 euro. Med en eurokurs på 10,6064 kronor blir inköpskursen i kronor cirka 75,31 kronor.

Efter affärerna ser portföljen ut så här:

avkport_31maj_19_close.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här