Motiverat uppror uteblev i Oriflame

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen sörjer med Oriflames småägare, men det är dags att släppa portföljpositionen.
Motiverat uppror uteblev i Oriflame - jekport3_binary_6899829.png

Oriflames direktförsäljning av kosmetika på tillväxtmarknader kommer snart att återigen vara fullt ut i grundar- och storägarfamiljen af Jochnicks ägo.

Det står klart efter att kontantbudet från ägarfamiljens bolag – som Affärsvärlden Analys+ betecknat som opportunistiskt och snålt – har uppnått en över 90 procentig acceptnivå, som möjliggör en snar avnotering av aktien samt en framtida tvångsinlösen (med osäker utgång för den minoritet som inte vill sälja).

Att de tjänstemän och ägarlösa styrelser som styr över Oriflames större minoritetsägande pensions- och aktiefonder nu har valt att ge bort en stor del av uppsidan av sina sparares investering till en dominant storägare på nedpressad värdering är beklagligt, men förståeligt. Alternativet hade varit att lägga tid, energi och resurser på ett väl motiverat aggressivt budmotstånd (samt att då eventuellt tappa budpremien åtminstone tillfälligt under en tids styrelsekonflikter).

NORDISKA VÄRDEPORTFÖLJEN KASTAR IN HANDDUKEN

Affärsvärlden Analys+ Nordiska Värdeportföljen gör som systerportföljen Avkastningsportföljen redan tidigare har gjort och säljer nu sitt innehav på 300 aktier i Oriflame för onsdagens stängningskurs 226,9 kronor per aktie. Tidsvärdet från att invänta den marginellt högre budlikviden på 227 kronor per aktie senare i juli är nära noll och det är nu mycket osannolikt att budet faller eller att bolaget hinner motta ett högre, externt bud som ägarfamiljen dessutom skulle vilja dela med sig av värdet från.

Nordiska Värdeportföljens investering i Oriflame summerar därmed till -6 procents totalavkastning sedan modellportföljens start 2017-12-15, att ställa mot att Stockholmsbörsens OMXSGI index totalavkastat 14 procent över samma period. Affären ökar modellportföljens kassaandel till 5 procent.

Som för Oriflames många mindre minoritetsägare är det ibland bara att gilla läget när börsens ägarspel emellanåt går förlorat. Livet – och dess möjligheter till nya placeringar – går vidare.

Nordiska Värdeportföljen per 2019-06-26.PNGNordiska Värdeportföljen per 2019-06-26

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets