Carlsbergs kontroversiella kartor: ”Implicerar att Taiwan tillhör Kina”

Kina är numera Carlsbergs viktigaste marknad. Men investerarmaterial väcker frågor om öljättens inställning till geopolitiskt sprängstoff. På kartor impliceras att både Taiwan och Sydkinesiska havet är kinesiskt territorium, vilket strider mot internationell rätt enligt forskaren Björn Jerdén. Carlsberg ser dock inga problem med kartorna, uppger bolaget för Affärsvärlden.
Carlsbergs kontroversiella kartor: ”Implicerar att Taiwan tillhör Kina” - Namnlös design (46)
Björn Jerdén är chef för är chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina, vid Utrikespolitiska institutet. Foto: TT och UI

På några år har Kina seglat upp som den viktigaste marknaden för Carlsberg. Landet står idag för omkring 20% av den danska bryggerijättens omsättning.

På bolagets senaste kapitalmarknadsdag hamnade också den kinesiska marknaden som väntat i strålkastarljuset. Men investerarmaterial från konferensen väcker frågor om hur Carlsberg egentligen förhåller sig till den kinesiska regimen.

”Implicerar att Taiwan är en del av Kina”

I en presentation om ölmarknaden i Kina finns tre kartor som sägs visa landet. På kartorna återfinns dock både Taiwan och Sydkinesiska havet, som inte är kinesiskt territorium.

Affärsvärlden har låtit forskaren Björn Jerdén, som är chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina, titta på kartbilderna.

”Kartorna implicerar att Taiwan och Sydkinesiska havet är en del av Kina”, skriver han.

”Även om varken Sverige, EU eller USA har diplomatiska relationer med Taiwan, intar ingen av dessa aktörer positionen att Taiwan är en del av Folkrepubliken Kina.”

En av Kinakartorna, som inkluderar såväl Taiwan till höger som den kontroversiella niopunktslinjen med Kinas territoriella anspråk i en egen ruta. Foto: Skärmdump

På Carlsbergs kartor återfinns även den så kallade niopunktslinjen, som den kinesiska regimen använder för att visa sitt territoriella anspråk i Sydkinesiska havet.

Kina har på senare år expanderat sin kontroll över havsområdet, genom att bygga en rad militärbaser på konstgjorda öar. Något som väcker ilskna reaktioner i länder som Vietnam och Filippinerna. Så sent som i december attackerades filippinska båtar med kinesiska vattenkanoner i området.

Enligt Björn Jerdén saknar Kinas anspråk på Sydkinesiska havet helt folkrättslig grund.

En annan karta från Carlsbergs kapitalmarknadsdag. Foto: Skärmdump

”Endast en visualisering”

Affärsvärlden har sökt Carlsberg med frågor om varför bolaget implicerar att Taiwan och Sydkinesiska havet är kinesiskt territorium.

I ett mejlsvar försvarar kommunikationschefen Kenni Leth kartorna, som enligt bolagets egna presentation sägs visa Kina, med att de endast ska visualisera ölmarknaden i regionen.

”Kartorna som ingår i vår investerarpresentation är endast en visualisering av ölmarknaden i denna specifika kommersiella region och representerar på inget sätt en åsikt i sådana frågor från Carlsberg.”

På följdfrågor om vad den kontroversiella niopunktslinjen säger om ölmarknaden i regionen, har Carlsberg avböjt att kommentera.

Kartor – sprängstoff i Kina

Kina har tidigare använt just kartor för att sätta åt västerländska företag. Häromåret rapporterade Wall Street Journal att H&M:s webbplats hade flaggats i landet för att innehålla ”problematiska kinesiska kartor”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets