Carnegie: Attraktivt köpläge i verkstadsbolaget

Aktien värderas långt under sitt historiska genomsnitt, vilket är omotiverat, menar Carnegie i en analys.

Konjunktursignaler och effekter från handelskriget har periodvis pressat verkstadssektorn och Sandvik på börsen det senaste året. Carnegie bedömer dock att gruvindustrin följer sitt eget konjunkturmönster och att gruvcykeln är i sin linda, vilket gynnar Sandvik.

Sandvik har också redan, givet vissa svaga konjunktursignaler, initierat ett sparprogram där 2 000 anställda lämnar och årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor förväntas.

Carnegie menar att Sandvik idag är betydligt mer lönsamt och motståndskraftigt än vid tidigare konjunkturnedgångar. Detta har emellertid inte prisas in av aktiemarknaden, vilket skapar ett attraktivt köpläge.

“Aktien värderas långt under sitt historiska genomsnitt, vilket är omotiverat. På Carnegie Analys prognos 12 månader framåt värderas aktien till EV/EBIT 10, att jämföra med 12 för den senaste femårsperioden. Rabatten relativt övriga verkstadssektorn är 17 respektive 13 procent på P/E-tal för 2019 respektive 2020, vilket är omotiverat”, skriver Carnegie.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här