Carnegie Fastighetsfond Norden minskade 5,55% i februari

Fonden Carnegie Fastighetsfond Norden minskade 5,55% i februari. "Givet att långräntorna inte blir så mycket högre än så här, borde dagens kurser vara ett bra investeringstillfälle. Men osäkerheten är förstås hög just nu", skriver fondens förvaltare Jonas Andersson.
Carnegie Fastighetsfond Norden minskade 5,55% i februari - Castellum
Foto: Castellum

Inledningsvis skriver förvaltaren Jonas Andersson att månaden var tuff för fastighetsaktier. Stigande långräntor fick den positiva trenden från oktober att brytas under februari.

Den svenska tioåriga räntan steg från 2,0 till 2,6 procent under månaden.

”Efter den senaste tidens nedgång handlas bolagen till låga multiplar igen. Medianrabatten mot substans för de större fastighetsbolagen ligger på 35 procent och flera bolag handlas till mer än 50 procents rabatt. Givet att jag gör bedömningen att långräntorna inte blir så mycket högre än så här, borde dagens kurser vara ett bra investeringstillfälle. Men osäkerheten är förstås hög just nu”, skriver förvaltaren.

Kvartalsrapporterna som kom in under månaden beskrivs av förvaltaren som bra med begränsade nedskrivningar, bra nettouthyrning och rimligt kassaflöde.

Flera fastighetsbolag genomförde under månaden emissioner av nya aktier och konvertibler. Den största emissionen annonserades av Castellum på 10 miljarder kronor.

”Trots låga värderingar i många fall, har marknaden välkomnat emissionerna. Den positiva effekten av en starkare finansiell position har uppvägt den negativa effekten av att bli utspädd på låga kursnivåer”, kommenterar förvaltaren.

Vidare blev nedskrivningarna i bostadssegmentet större än vad Andersson räknat med. Finska bostadbolaget Kojamo skrev ner fastighetsvärdet med 9 procent.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att Blackstone nyligen ställt in lösen för en säkerställd obligation med finska fastigheter som säkerhet. Carnegie Fastighetsfond Norden har mycket låg exponering mot Finland just nu.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Balder, Sagax och Castellum med vikter om 9,5, 8,9 respektive 8,8 procent.

Carnegie Fastighetsfond Norden, % februari, 2023
Fond MM, förändring i procent -5,55
Fond i år, förändring i procent 2,94

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets