Carnegie: Köp omsorgsbolaget

När lönsamheten vänder i Finland tror Carnegie att aktiemarknadens fokus kommer skifta till den långsiktiga lönsamhetspotentialen, där vinsten kan fördubblas inom några år. Rekommendationen blir köp för den långsiktige.

Omsorgssektorn bjuder på flera attraktiva egenskaper för investerare, såsom konjunkturokänslighet och hög visabilitet, skriver Carnegie i sin analys. Trots detta har omsorgsbolagen på Stockholmsbörsen inte rosat marknaden. Bland några av riskerna som pressat sektorn syns snabb utbyggnad, politiska risker och brister i kvaliteten.

Vad gäller Attendo, ett av Nordens största omsorgsbolag, har aktiekursen halverats sedan toppnoteringen 2017. Här har kostnadsökningar och marginalpress i Finland på grund av snabb expansionstakt sänkt lönsamheten rejält.

Affärsområde Finland visar i nuläget förlust men växer kraftigt och det finns tidiga tecken på förbättring, menar Carnegie. Ett omställningsarbete i Finland väntas gradvis ge effekt under 2020.

Carnegie menar att det kan vara något tidigt att kliva på aktien, då marknadens vinstprognoser bör justeras ner ytterligare för Attendo.

“Det är dock svårt att avgöra när tajmingen är rätt. I nuläget presterar Attendo långt under lönsamhetspotentialen i bolaget och det kommer ta tid att vända verksamheten i Finland. Men så länge det inte bjuds på nya negativa överraskningar och tecknen blir allt fler på stabilisering, blir aktien allt mer intressant”, skriver investmentbanken och rekommenderar köp med riktkursen 60 kronor.

När lönsamheten i Finland vänder väntas aktiemarknadens fokus kommer skifta till Attendos långsiktiga lönsamhetspotential, där vinsten kan fördubblas inom några år, avslutas analysen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience