Chanos attackerar Cheniere Energy

Cheniere Energy steg 6,2 procent under torsdagen efter att man utnämnt Jack Fusco till ny vd för bolaget. Uppgången på börsen var imponerande med tanke på att den välkända blankaren Jim Chanos valde att ge sin åsikt om bolaget genom att kalla det för extremt dyrt i förhållande till sina branschkollegor.

I en analys publicerad på Barrons blogg uppger Jim Chanos att han har svårt att förstå hur Cheniere Energy kan värderas till 11,4 gånger enterprise value/ebitda, jämfört med 5-6 gånger för bolag som Chevron, Shell och Woodside Petroleum. Det är speciellt med tanke på att någon ökad efterfrågan för flytande naturgas, LNG, har inte kunnat skönjas samtidigt som utbudet inom sektorn har fortsatt stiga, enligt blankarspecialisten.

Den pågående utvecklingen, där bolag som Chevron, Shell och Woodside Petroleum fortsätter att betala av sina skulder medan aktörer Cheniere låter sina skulder växa ytterligare är finansieringslösningar som helt enkelt är galna, uppgav Chanos som i höstas kallade aktien för en ”hotande katastrof”.

Cheniere Energy har Wall Street-aktivisten Carl Icahn som sin största ägare med 13,8 procent av aktierna.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här