Chefskris på Telia

Marianne Nivert har frivilligt eller ofrivilligt skapat en chefskris inom Telia. Med ett år kvar på VD-posten har hon dömt ut interna efterträdare. Inom Telia växer missnöjet.

Den organisation som vet att VD-posten är vikt för någon annan får svårt att behålla folk, liksom att rekrytera påläggskalvar. Chefskrisen sätter därmed hårt press på Telias ordförande Lars-Eric Petersson.

Marianne Nivert blev ju VD efter Jan-Åke Karks avgång förra hösten sedan Petersson misslyckats med att hitta en extern VD. Även Jan-Åke Kark var en nödlösning när Lars Berg avgick hösten 1998.

En av VD:s viktigaste uppgift sägs annars vara att vaska fram interna kandidater till VD-posten.

”I Marianne Niverts jobb ska ingå att ha ett par tre chefer som är mogna att ta toppjobbet varje dag. Sedan ska de matschas mot de externa rekryteringarna”, säger en källa med god insyn i Telia till Ekonomi24.

Investors ordförande Percy Barnevik brukar säga att VD ska kunna presentera minst två interna VD-kandidater. Självfallet är det anmärkningsvärt att Teliastyrelsen inte förmedlat det budskapet vidare till VD.

Den aktuella chefskrisen har utlösts av en intervju i Dagens Industri nyligen. Marianne Nivert säger sig vilja se en hög chef från H&M eller Ikea som sin efteeträdare. Orsaken är att Telias tjänster och mobilverksamhet allt mer omvandlas tilllivsstil, på samma sätt som skett i detaljhandeln. Dessutom är H&M och Ikea folkföretag, precis som Telia.

Av Telias tio högsta chefer har sex jobbat mindre än två år i företaget. Marianne Nivert har därmed själv rekryterat folk som hon på förhand dömer ut som VD-kandidater. Till dessa hör Erik Heilborn, tidigare chef för Telenordia och nu ansvarig för Marianne Niverst eget skötebarn International Carrier. Det samma gäller nyrekryterade Idra Åsander, ansvarig för internet och med bakgrund på Vattenfall och Värmdö Energi.

Det etablerade Teliagänget döms också ut. Hit hör mobilchefen Kenneth Karlberg vars enda merit är just Telia där han jobbat med mobil kommunikation sedan 1995. Även Jan Rudberg, idag ansvarig för affärsområdet nya affärer, är diskvalificerad. Då har Rudberg ändå varit VD för Tele2, vice Vd i Nordbanken, samt Vd för dåvarande Ericsson Information System.

Kanske är Marianne Nivert inte rätt person att få chefer att växa. Redan har två topprekryteringar valt att hoppa av, Reinhold Geijer, idag VD på ett fastighetsbolag och Jan C Johansson aom lockades över från Vattenfall men efter en kort tid gick till Boliden.

Priset för dålig intern chefsförsörjning kan bli högt. Det har man redan fått erfara i till exempel Ericsson och Expressen. Assa Abloys VD Carl-Henrik Svanberg, hyllad som årets ledare, har beskrivit sitt eget ledarskap som att göra sig själv just utbytbar mot en rad andra personer i företaget.

”Problemet för Marianne Nivert är att hon inte förstått att ledarskap är att vara ledare, inte chef”, säger en annan Teliakälla.

Marianne Niverts Ikea och H&M-spår kan dessutom bli svårt att förverkliga. Teknikhöjden i Telia gör det trots allt riskabelt att rekrytera en person helt utanför telekombranschen. Det naturliga för Marianne Nivert hade isåfall varit att rekrytera en person nu som sedan fått ett år på sig att växa in i uppgiften.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco