Cinis Fertilizer får starta bygget i Örnsköldsvik

Konstgödselbolaget Cinis Fertilizer har erhållit startbesked för byggnation av sin produktionsanläggning på Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun. Det framgår av ett pressmeddelande.
Cinis Fertilizer får starta bygget i Örnsköldsvik - Skiss Cinisfabrik
En skissbild på Cinis Fertilizers planerade fabriksbygge på Köpmanholmen i Örnsköldsvik. Efter driftstart 2024 ska den producera 100 000 ton mineralgödsel per år – bland annat utifrån avfall från Northvolts batterifabriker. Slutprodukten ger väsentligt mindre CO2-utsläpp än dagens gödsel, har lägre tillverkningskostnad men är lika effektiv, enligt bolaget.

Cinis Fertilizer planerar att etablera en produktionsanläggning för fossilfritt och cirkulärt kaliumsulfat.

”Vi är glada över att ha fått startbesked för bygget i Örnsköldsvik. Det är en viktig milstolpe som innebär att vi kan påbörja markarbeten och successivt börja bygga den första produktionsanläggningen för fossilfritt kaliumsulfat, säger Jakob Liedberg, grundare och VD för Cinis Fertilizer.

Nästa milstolpe handlar om bolagets miljötillståndsansökan. Mark- och miljödomstolen meddelade tidigare i november att huvudförhandling planeras i mars 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.