Coronakraschen blir allt djupare

Börskraschen som orsakats av spridningen av coronaviruset i världen fördjupas. Stockholmsbörsens OMXS-index inleder veckan med ett ras på 8,5 procent.

Finansmarknaden skakas av reseförbud, stängda gränser och tvärstopp för konsumtion och produktion på många håll till följd av coronaviruset.

Räntesänkningar och stimulanser från ledande centralbanker och ett historiskt stödpaket från Sveriges regering på 300 miljarder kronor hjälpte föga för att hejda den orosvåg som präglar börshandeln.

– Det är onekligen en extrem situation vi har. Att börsen går ner trots att den amerikanska aktiemarknaden gick väldigt starkt i fredags och nya kraftfulla stödåtgärder från Fed pekar på den panik som råder i marknaden i dag, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

OMXS-index tappade 17 procent i förra veckan och nedgången fortsätter i inledningen på denna vecka med ett nytt ras på 8,5 procent. Stockholmsbörsen har därmed tappat över en tredjedel av sitt värde sedan den historiska toppnoteringen den 19 februari i år.

Industriproduktion i Kina rasade

Måndagens kursras följer på industristatistik från Kina, som visade att produktionen i januari–februari i år rasade med 13,5 procent.

Även USA, världens största ekonomi, tar rejält med stryk. Ett index för aktiviteten inom tillverkningsindustrin i delstaten New York har i mars rasat till den lägsta nivån sedan 2009, enligt den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala New York-kontor.

Internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva, med en stödfond på 1 000 miljarder dollar till sitt förfogande, uppmanar samtidigt världens regeringar till betydligt mer samarbete än vad som varit fallet hittills för att bromsa den globala nedgången och förhindra långtgående skador på världsekonomin och för att stödja utsatta tillväxtländer.

Extrem situation

Men det finns trots allt ljuspunkter som vi inte får glömma bort mitt i all panik, menar Lundevall.

– I länder som Kina och Sydkorea som var tidigt drabbade och har tacklat situationen på ett proffsigt sätt, ser man en ganska tydlig positiv trend. Där går det åt rätt håll med antalet nya smittade fall och folk som får åka hem från sjukhusen, säger han och fortsätter:

– Till det har vi fått dessa massiva stimulanser, även om det är uppenbart att marknaden i dag inte uppskattar dem. De kommer att hjälpa ekonomin på fötter när pandemin så småningom är över.

Djupt och brett fall

Även ledande europeiska börser sjunker överlag djupt och brett, med nedgångar på 7,5 procent på Frankfurtbörsen och 6,7 procent på Londonbörsen.

Bland storbolagen i OMXS30-index är det bara medicinteknikbolaget Getinge som stiger, med en uppgång på 4,3 procent.

Electrolux-aktien rasar med drygt 11 procent sedan bolaget varnat för betydande risk för stor finansiell påverkan från coronaviruset under första halvåret 2020.

H&M-aktien faller nästan 14 procent efter en rapport om försäljningen under kvartalet som avslutades den 29 februari, som visar på kraftiga nedgångar i Kina. Av rapporten framgår att kedjan stängt butiker i ett dussin europeiska länder.

Oljepriset faller hårt

Flygbolaget SAS har i helgen meddelat att man pausar merparten av sin verksamhet och permitterar 10 000 anställda. Aktien rasar 10 procent.

Oljepriset faller också hårt, till följd av tvärnit för den globala efterfrågan samtidigt som Saudiarabien och andra Opecländer har inlett ett priskrig med kraftigt ökade produktionsvolymer.

Priset på ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad har fallit nästan 11 procent till 30:13 dollar per fat, medan amerikansk råolja har fallit till cirka 29:04 dollar per fat.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.