Dags att skjuta ut sig

Mörka moln tornar upp sig på försvarskoncernen Saabs himmel. Osäkerheten gör att det är läge att satsa pengarna någon annanstans.

Sedan Affärsvärlden rekommenderade köp av Saab-aktien förra våren har aktien avkastat totalt drygt 10 procent. Det är visserligen sämre än börsen i övrigt, men helt i sin ordning eftersom Saab ju är en utpräglad så kallad defensiv placering, i dubbel bemärkelse.

GRIPANDE: Molnen tornar upp sig för Saab.

Det som talat för Saab är just den stora stabiliteten, aktien är troligen en av Stockholmsbörsens minst volatila. Men det senaste året har det börjat se allt mindre stabilt och allt mer osäkert ut för Saab. Det visade sig inte minst av att bolaget bara under förra året tvingades göra sig av med närmare 1 000 anställda. Nedskärningarna har fortsatt i år, häromveckan kom beskedet att ytterligare 60 får gå.

Orsaken är den dramatiska nedmontering av det svenska försvaret som just nu pågår. Det är och har varit Saabs viktigaste kund. Saab har varit beroende av utvecklingsuppdrag från den svenska försvarsmakten, uppdrag som lett fram till nya vapensystem som sedan kan gå på export. Det tydligaste och mest kända exemplet är förstås stridsflygplanet Jas Gripen.

Men det svenska försvaret görs nu om i grunden, från att försvara landet fmot en hotande invasion, till att i första hand delta i olika fredsbevarande operationer utomlands och behålla bevakningen av gränserna med högteknologi i stället för ren vapenkraft. Då minskar behovet av materielinköp drastiskt, och inga nya stora vapensystem behöver tas fram. Och det är just uteblivna utvecklingsuppdrag som tvingat Saab till att dra i nödbromsen.

Utan nya uppdrag har Saab inga produkter att sälja om några år när nuvarande vapensystem fasas ut. Utan stöd från hemmaförsvaret är Saab heller ingen trovärdig samarbetspartner för utländsk försvarsindustri.

Förändringen av försvaret kommer att gå fort och inneb��r problem för Saab även på kort sikt.
Den nytillträdde överbefälhavaren Håkan Syrén har redan signalerat att det väntar nya stora neddragningar inom försvarsmakten. Håkan Syrén vill därför omförhandla redan ingångna avtal om köp av krigsmateriel för att frigöra pengar.

För många Jas
Det handlar i första hand om stridsflygplanet Jas Gripen. Flygvapnet har beställt sammanlagt 204 flygplan. Det är helt enkelt på tok för många. Det handlar om cirka 100 plan som är överflödiga, och för första gången säger en ÖB öppet att försvaret vill omförhandla avtalet eller åtminstone skjuta på leveranserna.

För Saab handlar det om en stor del av försäljningen och den rekordtjocka orderboken på 46 miljarder kronor. Saab har kontrakt på att leverera 16-20 plan om året till försvaret, och har 67 av de 204 kvar att skicka i väg. Det totala ordervärdet på ett Jas-plan uppskattas till mellan 300 och 500 miljoner, det handlar alltså om en affär på uppåt 25-30 miljarder.

Nu kan förstås inte försvaret eller staten helt sonika riva upp avtalet. I stället vill ÖB undersöka möjligheterna att köpa annat av Saab, som avancerade stridsledningssystem. Saabs vd Åke Svensson har ställt sig försiktigt positiv. Han kan inte göra mycket annat eftersom Saab just är beroende av nya utvecklingsprojekt från försvaret. Nu börjar ett politiskt förhandlingsspel. Det verkar osannolikt att inte Saab kommer att tvingas ta åtminstone ett kortsiktigt avbräck för att hänga kvar vid den stora hemmakunden.

Det påverkar också exporten av Gripen, 100 plan är vad Saab även i ett positivt scenario kan tänkas sälja under överskådlig tid. Och även om det finns en affär även när svenska staten hyr ut planen kapar det exportpotentialen.

Nu handlar inte Saab bara om flyg och Gripen. Flera andra delar av koncernen går bra. Men bolagets långsiktiga framtid står det närmaste året på spel, och risken är att den kommer att kantas av nya hårda nedskärningar med tilhörande strukturkostnader. Tills läget klarnat är det bättre att satsa pengarna i ett annat papper.

Står stilla
Saab, mkr 2003p 2004p
Omsättning 17 700 18 600
Rörelseres.* 1 200 1 500
Res. före skatt 950 1 100
Vinst per aktie, kr 6,8 8
* Före omstruktureringskostnader

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.