”Dålig bank” lyfter börsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln,på förhoppningar om att nya statliga åtgärder ska förbättra finansmarknaderna.

Klockan 10.15 var OMXS30 1,6 procent högre till noteringen 634,1. Omsättningen uppgick till 2,6 miljarder kronor.

Börserna i New York steg på tisdagskvällen efter en återhämtning för de nedpressade finansaktierna samtidigt som en rekordlåg siffra över konsumentförtroendet i januari höll tillbaka marknaden. Dow Jones steg 0,7 procent. I Asien var börserna upp för andra dagen i rad under natten ledda av finans- och teknikaktier. Nikkei 225 slutade 0,6 procent upp.

I Europahandeln vände finanssektorn kraftigt upp på onsdagen efter uppgifter om att Obama-administrationen överväger att upprätta en “dålig bank” som ska köpa de “giftiga tillgångar” som tynger bankernas balansräkningar. Obama-administrationen kan komma att annonsera riktlinjerna i sitt finansiella räddningspaket i nästa vecka.

De svenska bankerna följde efter, SEB A klättrade 7,0 procent till 41:40 kronor, Swedbank A steg 5,5 procent till 34:40 kronor, SHB A avancerade 4,1 procent till 101 kronor och Nordea var 2,6 procent högre till 46:80 kronor.

ABB steg 2,5 procent till 103:50 kronor. Schneider Electric, som delvis konkurrerar med ABB, steg med 9 procent i Paris efter att bolaget meddelat att det siktar på en ebitamarginal på minst 12 procent under 2009 mot 15 procent 2008 och håller fast vid sin utdelningsandel.

Även andra mer konjunkturkänsliga aktier som verkstad och råvarurelaterat utvecklades väl i det allmänt positivare sentimentet. Förutom uppgifterna för att stötta finansmarknaderna har skattekommittén i USA:s senat lagt till 70 miljarder dollar i lättnad från den alternativa minimiskatten, AMT, till stimulanspaketet på 825 miljarder dollar.

Atlas Copco A var 4,4 procent högre till 59:75 kronor, SSAB A steg 5,0 procent till 63:50 kronor och Volvo B var 2,9 procent upp till 35:20 kronor.

Lundin Petroleum var en av få aktier som backade och var 3,3 procent ned till 44 kronor. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med pressas aktien av att bolaget i ett pressmeddelande om utvärderingsborrningen Luno meddelat att reservoarkvaliteten i den lägre delen av borrningen är sådan att det troligtvis inte finns potential i den sedan tidigare indikerade reservoaren Triassic.

Några mindre bolagsrapporter har kommit. Micronic steg 12,5 procent till 6:30 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt om 84,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet mot en förlust på 30,2 miljoner för samma kvartal ett år tidigare.

Neonet var oförändrad till 10:75 kronor efter att bolaget rapporterat en förlust på 2 miljoner kronor under fjärde kvartalet mot en vinst på 24,1 miljoner samma period 2007.

Onsdagens huvudnummer är räntebeskedet från Federal Reserve, som meddelas klockan 20.15. Federal Reserves styrränta ändrades senast den 16 december, då den sänktes från 1,0 procent till ett intervall på 0,0-0,25 procent.

Enligt en sammanställning från Bloomberg News, med prognoser från 45 ekonomer, väntar sig 44 att Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad. En väntar att den övre gränsen i ränteintervallet sänks till 0,20 procent.

Med en styrränta som redan ligger så nära noll som det är praktiskt möjligt väntar sig bedömare istället mer information kring hur Fedchefen Ben Bernankes ska hantera deflationsrisker och andra åtgärder för att stimulera den ekonomiska aktiviteten ytterligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.