Dansk åklagare väcker preliminärt åtal mot Danske Bank

Danska statsåklagaren för särskild allvarlig ekonomisk och internationell brottslighet väcker preliminärt åtal mot Danske Bank för brott mot åtaganden om att upprätthålla investerarskydd.

Åtalet avser en sparprodukt som kallades Flexinvest Fri, skriver banken.

Flexinvest Fri-ärendet sträcker sig tillbaka till perioden 2017-2018, när Danske Bank sålde sparprodukten som polisanmälts av finansinspektionen (Finanstilsynet) som vilseledande för kunderna.

“Trots att banken märkte att en stor del av deras kunder kunde förvänta sig en negativ nettoavkastning upplyste inte banken kunderna om det”, skrev Finanstilsynet i anmälan.

Danske Banks vd Chris Vogelzang uppger i ett uttalande att beskedet var väntat.

Två av bankens tidigare toppchefer, bland annat den ställföreträdande vd:n Jesper Nielsen som tillträdde efter att Thomas Borgen avpolletterats i samband med att omfattningen av penningtvättsskandalen i Baltikum blottlagts, har avskedats som en konsekvens av Flexinvest Fri.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här