Dansk tungviktare lockar

Nordens tyngsta läkemedelsbolag Novo Nordisk sänker vinstprognosen när konkurrensen hårdnar inom diabetesvården. Svackan har skapat ett bra köpläge.

Danska Novo Nordisk har med ett börsvärde på motsvarande 1 200 miljarder svenska kronor ett betryggande avstånd till branschtvåan i Norden, brittisk-svenska Astra Zeneca vid 700 miljarder kronor. I fjol omsatte Novo Nordisk cirka 140 miljarder svenska kronor jämfört med 200 miljarder för den svensk-brittiska konkurrenten. Rörelsemarginalen skvallrar om klasskillnad, 17 procent för Astra Zeneca mot 44 procent hos danskarna.

Det danska försprånget förklaras till stor del av att före­taget genom åren i huvudsak blivit vid sin läst – bolaget har i 90 år tillverkat insulin och utvecklat mediciner mot diabetes. Astra och senare Astra Zeneca har haft en mer ombytlig strategi där fokus inte minst på senare tid har skiftat.

Envisheten har gett utdelning. I Köpenhamn har börs­kursen lyft med nästan det dubbla på tre år. Under de senaste nio ­månaderna har uppgången mattats av och efter bokslutet som presenterades i förra veckan har aktien i år fallit över 12 ­procent. Bara under förra onsdagen försvann omkring 90 miljarder kronor i börsvärde.

Är detta början till slutet för ­sagan om det framgångsrika ­läkemedelsföretaget som står för nästan hälften av världens insulin?

I ena vågskålen: Novo Nordisk har en enorm marknad att ösa ur. 400 miljoner människor bedöms ha diabetes och fetmaepidemin världen över medför att allt fler får diabetes.

I USA, världens viktigaste ­läkemedelsmarknad, räknar branschen med att 30 miljoner människor är diabetiker. Jämför med Kina, där Novo Nordisk ­positionerat sig med egen tillverkning. I världens mest folk­rika land finns cirka 100 miljoner diabetiker, enligt den internationella diabetesfederationen. Hälften av dessa är ­diagnostiserade, men endast 7–8 miljoner får adekvat behandling med insulin. Om 25 år tros antalet diabetiker i Kina ha ökat till 150 miljoner människor, enligt federationen. Värdet av marknaden för diabetesmediciner i landet bedöms stiga från 42 miljarder kronor i fjol till hela 190 miljarder kronor redan om tio år.

På plussidan ska också adderas att Novo Nordisk har ett starkt flöde av nya insulinprodukter, nu senast kombinationsmedicinen Xultophy. Försäljningen av dessa nya produkter har i flera fall precis inletts och mer än dubblades under fjolåret till 1,4 miljarder danska kronor.

I andra vågskålen: Här finns en allt hårdare konkurrens om att utveckla den nya generationen diabetesmediciner. Världstvåan franska Sanofi har stora förhoppningar på sin nya medicinkandidat Lyxumia. Andra tillverkare som amerikanska Lilly och Merck samt Astra ­Zeneca har lanserat eller planerar att lansera nya mediciner.

På nedsidan märks också ­galopperande kostnader för marknadsföring och svårigheter att få igenom prishöjningar för de nya medicinerna. Sjukkassor och försäkringsbolag tvekar att betala. Novo Nordisk har exempelvis sluta sälja en av sina ­senaste mediciner i Tyskland ­efter att prisförhandlingarna bröt samman under fjolåret.

Novo Nordisk-aktien sticker ut som överprissatt i branschen. Den är med de flesta mått mätt dyr med p/e-tal mellan 22 och 24 för i år och nästa år. Värderingen har historiskt vägts upp av stora tillväxttal, i fjol ökade försäljningen 22 procent. Men nu väntas lägre vinst- och försäljningstillväxt. Sammantaget bedömer ledningen, med den svenske ordföranden Göran Ando i spetsen, att den långsiktiga vinsttillväxten mattas med en tredjedel, från 15 procent till 10 procent.

De kortsiktiga motgångarna och en allmän oro för hårdare regler inom det amerikanska sjukvårdssystemet skymmer de fortsatt ljusa framtidsutsikterna för prestigebolaget. Utnyttja kursfallet och köp med riktkurs 392 danska kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.