Danska finansinspektionen granskar bankrådgivare

Danska Finanstilsynet har bett fem av landets största banker redogöra för hur de efterlevt lagarna när de investerat sina kunders pengar.

Bakgrunden är Danske Banks försäljning av investeringsprodukten Flexinvest Fri åren 2017-2018, då banken sålde produkten till tusentals kunder trots att det kunde förväntas att de berörda kunderna skulle förlora på det. Ärendet ledde till att Jesper Nielsen i Danske Banks ledning förlorade jobbet och att banken fick kompensera 87.000 kunder med totalt 400 miljoner danska kronor.

De banker som nu synas av Finanstilsynet är Nordea, Jyske Bank, Nykredit, Sydbank och Spar Nord. Undersökningen gäller kunder som investerat med låg riskvillighet och kort tidshorisont. Myndigheten vill bland annat veta hur bankerna hanterat kunder som borde få rådet att låta pengarna stå på ett vanligt konto, snarare än att investera dem.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.