Danske Bank: Är ingen bubbla – våga ha risk i portföljen

De börsuppgångar och stigande värderingar som setts i USA talar inte för någon bubbla, skriver Danske Bank i senaste veckobrevet.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank. Foto: Alexander Donka

Banken påpekar att amerikanska techjättar sjönk under förra veckan, medan småbolagen höll emot bättre vilket visar att marknaden fortfarande räknar med en mjuklandning.

Framåt ser man mer potential i amerikanska aktier, i synnerhet i IT och kommunikationstjänster, vilka fortsätter att leverera en mycket hög vinsttillväxt.

“Däremot är det fullt rimligt att uppgången tar en paus till följd av vinsthemtagningar”, skriver Danske Bank.

En ytterligare faktor som talar positivt för USA-börserna är att uppgången inte längre drivs av bara ett fåtal bolag.

“Sedan årsskiftet har S&P 500 stigit 7,4 procent. De 10 största bolagen står för knappt 0,9 procent av det, medan resterande 490 aktier gett en avkastning på totalt 6,5 procent”, påpekar Danske Bank.

När det kommer till aktier som helhet är rekommendationen övervikt. Och Danske Bank varnar för att ha i nuläget en alltför låg risk i portföljen givet att tillväxtutsikterna har stärkts sedan årsskiftet och att makrostatistiken kommer in på uppsidan av förväntningarna i Europa, Kina och USA.

Undervikt rekommenderas för räntebärande tillgångar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco