Danske Bank: Svag makro lyfter börsen – men hur länge?

En fortsatt avkylning av den amerikanska ekonomin tolkas positivt och bidrar till att lyfta aktiemarknaden, menar Danske Bank, som samtidigt undrar hur länge dåliga nyheter kan förbli goda nyheter.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank. Foto: Alexander Donka

I sitt senaste veckobrev konstaterar Danske Bank att svag makrostatistik varit goda nyheter för börsen den senaste tiden.

”Bleka siffror talar för att tillväxten i ekonomin är på väg att bromsa in och att centralbankerna kommer att gå segrande ur kampen mot inflationen”, skriver Maria Landeborn, senior strateg.

Den nedreviderade BNP-siffran för Q2 i USA, färre lediga amerikanska jobb än förväntat och en ökad arbetslöshet, lyfts fram som exempel.

”Detta togs emot positivt med stigande börser och sjunkande räntor till följd. Marknaden prisar nu in 90% sannolikhet att Fed inte kommer att höja räntan i september, och i december nästa år väntas räntan ha sänkts med minst en hel procentenhet. Frågan man kan ställa sig är varför räntan skulle sänkas så mycket om ekonomin fortfarande går bra”, skriver Landeborn.

dåliga nyheter är goda nyheter

Danske Bank menar att här och nu kan dåliga nyheter mycket väl förbli goda nyheter ett tag till, där en fortsatt avkylning av den amerikanska ekonomin tolkas som positivt och bidrar till att lyfta aktiemarknaden.

”Det är dock en fin balansgång, och den kan bara pågå så länge makrostatistiken inte kommer in alltför svagt. Antingen behöver siffrorna stabiliseras så småningom, eller så kommer vi att passera en brytpunkt där statistiken blir så svag att det talar för att vi är på väg in i en recession. Där är vi dock inte ännu”, skriver Maria Landeborn.

Enligt Danske Bank ser den amerikanska ekonomin solid ut och banken behåller därför en neutral vikt i globala aktier.

”Samtidigt ser vi att obligationer också är attraktiva tack vare dagens höga räntenivåer vilket motiverar en neutral vikt även i räntebärande.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets