Danske: För tidigt att blåsa faran över

I sitt veckobrev skriver Danske Banks Maria Landeborn att julen kan bli nästa superspridarevent att hålla ögonen på.
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

November blev en stark börsmånad, i stor del driven av positiva nyheter kring kommande coronavaccin. Särskilt cykliska bolag gick starkt och hårt drabbade branscher under krisen, som flyg, hotell och energi, noterade stora kursrörelser.

“Det är dock lite tidigt att blåsa faran över eftersom det lär dröja långt in i 2021 innan resandet kan öka kännbart, och tiden fram till dess lär inte bli någon dans på rosor. Innan resandet närmar sig nivån före krisen kan det potentiellt dröja flera år”, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i sitt senaste veckobrev.

Samtidigt har två av de tre bolag som presenterat effektiva vaccinkandidater ansökt om nödgodkännande i både EU och USA. Det innebär att det kan finnas ett vaccin godkänt i USA redan före jul, vilket kan utlösa ett tomterally på börsen.

Men trots det starka sentimentet är osäkerheten i närtid hög. Antalet coronasmittade ökar i USA efter Thanksgivning-helgen och julen är nästa riskevent då den leder till ökat resande och mer samvaro inomhus mellan familjer och över generationer.

“På lite längre sikt finns dock hopp om en ljusare framtid. Med flera effektiva vaccin på marknaden inom kort och en massvaccinering som väntas starta kring halvårsskiftet nästa år, så är chansen god att vi inte behöver införa lika hårda restriktioner nästa höst och vinter. Det är vad aktiemarknaden fokuserar på för tillfället”, skriver hon.

Danske Bank har fortsatt en liten övervikt i aktier, och bedömer att den bästa strategin är att ha en exponering mot både strukturell tillväxt i form av snabbväxande IT-bolag, och en cyklisk exponering mot bank och industri.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här