Danske: Godkänd start på rapportsäsongen

Rapportsäsongen har börjat bra och börsen har noterat nya kursrekord, men det är inte läge att sälja på toppen, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Hösten har hittills präglats av oro för lågkonjunktur, en hård brexit och handelskrig, men den senaste tiden har bjudit på ljusglimtar då risken för de värsta utfallen har minskat, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.

Dessutom är rapportsäsongen redan igång. I USA har redan över 10 procent av bolagen rapporterat och resultaten har överlag varit över förväntan. Kanske kan vinsttillväxten också nå upp till nollstrecket under kvartalet.

“Det viktigaste att ha koll på är vad bolagen säger inför fjärde kvartalet och nästa år. Vår bedömning är att den väntade vinsttillväxten på 10 procent för 2020 är alltför hög och kommer att behöva revideras ner kraftigt. Fokus kommer framför allt att ligga på bolag som har exponering mot Kina, till exempel genom tillverkning av komponenter eller via kinesiska underleverantörer. Frågan är också om marginalerna börjar pressas av tullarna, eller om bolagen lyckas föra över de ökade kostnaderna på kunderna”, skriver Maria Landeborn.

Såväl den minskade geopolitiska oron som rapportsäsongens utveckling har gjort att svenska och amerikanska index handlas kring toppnivåer. Maria Landeborn menar dock att det inte är läge att sälja sina aktier, utan att en långsiktig exponering mot aktier är att föredra framför att försöka tajma marknaden.

“Vi förväntar oss att volatiliteten på börsen består, men behåller en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer på tolv månaders sikt. Värderingen av aktier är rimlig, särskilt i ljuset av minusräntan som gör att den förväntade avkastningen på obligationer är låg. Övervikten i aktier är placerad i USA, som är den marknad som väntas stå emot handelskonflikter och svagare tillväxt bäst”, skriver hon.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här