”Danske tar Swedbank”

Puh, aldrig har väl svetten lackat så mycket under de för tjocka höstkostymerna som de senaste veckorna. Stockholmsbörsen har förvandlats till hela havet stormar, där plötsligt vartenda bolag är i kikarsiktet för uppköp eller räder.

– Man vågar knappt äta lunch. När man kommer tillbaka kan fem bolag vara stoppade, säger en rutig skjorta som har en öppen lina till mäklarborden.

En annan aktieräv är förvånad över börsutvecklingen och att alla har glömt oron från i våras.

– Det är bara budhaussen som håller börsen på den här nivån. Om den inte fanns skulle OMX stå på 960-970. Men som folk köper kan det här ju hålla på i ett år.

Och ovanpå det kom den borgerliga valsegern. Nu ökar temperaturen i Telia Sonera, ett bolag som rusat på “Gardell-effekten”. Men en kille med koll vet bättre.

– Telia Sonera är iskallt. Det är ingen som är inne där och ingen som är aktiv. Alla har väntat på valet. Det är i och för sig positivt med den borgerliga segern, men det är en puck för 2007 snarare än för i år.

Men caset finns kvar och håller fortfarande.

– Kapitalstrukturen kan göras om och bolaget kan dela ut 20 kronor per aktie utan att skuldsätta sig för aggressivt. Sedan kan bolaget delas upp i ett investmentbolag som äger de utländska innehaven och en operativ del som sköter verksamheterna i framför allt Sverige. Det finns inga synergier där emellan, säger den insatte som tillägger att “bevisbördan på Igel i Spanien är otroligt stor och att vi nog få se ett vd-byte nästa år.”

Som Golvet skrivit tidigare har det börjat pyra i banksvängen. Nordea och SEB paras återigen ihop och ryktena lär späs på eftersom de borgerliga flaggat för en utförsäljning i Nordea.

– Det kommer lite tidigt. Och det finns en mer logisk affär som borde ligga före, att Danske Bank köper Swedbank. De passar bättre ihop, kan slå ihop it-systemen och utnyttja plattformen för private banking samt knoppa av Hansapank, säger en finansman som dock tror att det dröjer: “Det är krångligt med bankaffärer och det är så många som är inblandade”.

En jättesnackis fortsättningsvis är förstås Volvo. Golvets källor räknar med att Gardell & Co lyckas få Finn Johnssons strategi att pressa bort honom detroniserad.

– Det där är bara larv förstås. Sen är Gardells krav gamla, alla vill ha mer pengar i det där bolaget, inklusive Renault, säger en förvaltare.

Det rör sig också i börsens små bolag. Ett är det lilla miljöenergibolaget Opcon.

– Det är något riktigt stort på gång. De har en ny produkt på väg, säger en godsägare.

Aktien har redan stuckit 70 procent sedan i somras. Ingen rök utan eld…

Ett annat småbolag där det drar ihop sig till dramatik är näthandlaren Netonnet. Tidigare i år fick huvudägaren och vd:n Anders Halvarsson sällskap i ägarlistan med familjen Bengtsson, ägare till elektronikkedjan Siba. Familjens ägarbolag är största ägare i Netonnet med 12,2 procent, lägligt någon procent mer än Halvarsson.

I skymundan har Nils-Olov “Gunnebo” Jönsson dykt upp som ny storägare. Senast häromveckan flaggade han för 5,3 procent av aktierna. Räkna med samtal till nomineringskommittén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.