Därför är det börsdepp
Börserna i New York backade för första gången på tre dagar under torsdagen efter att statistik visat att BNP i USA visserligen var stigande under det andra kvartalet men i en tillväxttakt som var svagare än väntat. Dow Jones slutade 1,8 procent lägre, S&P 500 backade 1,3 procent medan Nasdaq Composite klarade sig något bättre med en nedgång på 0,2 procent.
– Vi är inte i en recession än, tekniskt, men vi är helt klart i en besvärlig situation som kommer att vara ett tag, sade Arun Raha, ekonom på Swiss Re, enligt Wall Street Journal.
Samtidigt var veckosiffran över antalet nyanmälda av arbetslöshetsunderstöd klart sämre konsensus. Det gav en annan bild av arbetsmarknaden än onsdagens ADP-siffra som visade på en oväntad ökning av antalet sysselsatta och därmed ökades osäkerheten ytterligare inför dagens officiella jobbrapport.
– De goda nyheterna i allt det här är i alla fall att ekonomin inte kollapsar. Men det finns inte heller någon stimulans för en återhämtning, sade Brian Levitt, på Oppenheimer Funds, till Wall Street Journal.
Ytterligare press på aktiemarknaden kom efter att den förre Fed-chefen Alan Greenspan i en CNBC- intervju på torsdagskvällen sagt att huspriserna i USA är “ingenstans i närheten av botten” och den åtföljande marknadsturbulensen visar inga tecken på att ta slut.
I Asien har nedgångarna fortsatt under natten. Japanska banker som Mizuho Financial och Sumitomo föll kraftigt efter svaga kvartalsrapporter. Samtidigt pressades marknaderna av den svaga USA-statistiken och den negativa utvecklingen på Wall Street. Nikkei 225 slutade 2,1 procent lägre.
För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. JP Morgan har höjt sin riktkurs för Astrazeneca till motsvarande 325 kronor från tidigare 277 kronor i spåren av torsdagens överraskande starka rapport.
ABB kan påverkas av att Schneider Electric, som delvis konkurrerar med ABB, redovisat ett resultat som var bättre än väntat för det första halvåret. Bolaget höjde samtidigt prognosen om en tillväxt till minst 8 procent från på 6-8 procent för verksamheten helåret 2008 för jämförbar verksamhet.
Autoliv kan tyngas av ytterligare svaghetstecken för bilindustrin. BMW har i samband med sin rapport under morgonen sänkt sin resultatprognos efter en som bolaget säger kraftig försämring av affärsförhållanden. Vinstvarningen var väntad efter att Daimler i förra veckan sänkt sin prognos men BMW-aktien föll ändå med 10 procent i förhandeln. 5 procent av Autolivs omsättning kommer från affärer med BMW.
Betsson har rapporterat ett högre resultat och omsättning för det andra kvartalet jämfört med samma period för ett år sedan.
Fredagens agenda bjuder på en del tung makrostatisk under eftermiddagen. Den viktiga officiella amerikanska sysselsättningsstatistiken för juli publiceras klockan 14.30. Analytiker räknar med att sysselsättningen ska minska med 75.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten ska vara 5,6 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.
Från USA rapporteras även bygginvesteringar i juni och ISM-index för juli klockan 16.00. Analytiker spår att de amerikanska inköpschefernas index sjunker till 49,0 från 50,2 månaden före, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.