Därför faller börsen

Efter en inledande uppgång vände Stockholmsbörsen ned på fredagen. Rapporterande Trelleborg och Husqvarna backade något medan Lundin Mining fortsatte falla efter torsdagens vinstvarning.

– Rapportperioden har så här långt varit rätt bra utan några direkta tecken på någon avmattning, men effekterna på aktiekurserna har i många fall varit rätt avvaktande och till och med negativa. När rapportflödet nu mattas kommer det åter bli mer fokus på makrodata och intresse riktas nog mot den ekonomiska utvecklingen, även utanför USA då man är orolig för spridningseffekterna”, säger Mauritz Redin, aktiechef på ABN Amro, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 946,9. Omsättningen var något mindre än de senaste dagarna och uppgick till 9,0 miljarder kronor.

Trelleborg sjönk med 1,7 procent till 113 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat som var 14 procent sämre än förväntningarna enligt SME Direkts sammanställning, medan omsättningen var något bättre än väntat. I likhet med vad de flesta andra cykliska bolagen sagt ser Trelleborg fortsatt god tillväxt inom huvuddelen av koncernens marknadssegment.

Husqvarna B tappade 0,4 procent till 65 kronor efter att bolaget inte riktigt nått upp till marknadens estimat på vare sig omsättning eller resultat, dock var rörelsemarginalen marginellt bättre än väntat.

– Rapporten innehöll inte några överraskningar. Inte heller deras vägledning för första kvartalet överraskade. Det är en neutral rapport, det är samma budskap som tidigare, säger en analytiker.

Lundin Mining fortsatte ned med 6,1 procent till 47:40 kronor. Under torsdagen föll aktien med över 7 procent sedan bolaget i en tidigarelagd resultatpresentation flaggat för att resultatet för det fjärde kvartalet blev sämre än väntat. Fallande metallpriser och oväntat höga kostnader låg bakom vinstvarningen.

– Ju större osäkerhet angående orsaken till de ökade kostnaderna under det fjärde kvartalet, ju svårare att bedöma hållbarheten i kostnadsbasen”, skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev.

Bättre gick det för Saab B, som utökade torsdagens rapportdrivna uppgång genom att stiga 4,1 procent till 146:75 kronor. Förutom det starka resultatet lyfts aktien framför allt av vägledningen för 2008 och klarheten kring bolagets effektiviseringsprogram.

– Guidningen för 2008 var lite bättre än väntat och också tydligare från bolagets sida, säger Mats Liss, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland andra rapporterande bolag fanns Betsson, vars B-aktie sänktes med 5,7 procent till 69:75 kronor.

– På marginalen var det ett lägre resultat mot de förväntningar som fanns och Betsson lämnar ingen riktig guidning för 2008, även om bolaget sa att det skulle växa snabbare än marknaden. Där hade man kanske hoppats på till exempel några ebit-marginalmål som de haft tidigare eller liknande, kommenterar en analytiker.

Det som marknaden nu främst inväntar är en hel del statistik från USA. Empire Manufacturing Index kommer klockan 14.30, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande väntas klockan 15.15 och preliminärt Michiganindex presenteras klockan 16.00.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.